Зимният туристически сезон е успешен заради подходящото време и качествения предлаган продукт, като ръстът през декември е бил много висок на годишна база. Това обяви служебният министър на туризма Стела Балтова в сутрешния блок на БиТиВи. 

В навечерието на летния сезон тя прогнозира 9-10% ръст на чуждестранните туристи, като за германците скокът е с една четвърт.

Всички пречиствателни станции без тази в Ахтопол са напълно изправни, рехабилитират се пътищата в курортите, увери Балтова.

За поредна година обаче най-голям проблем се очертава намирането на подходящи кадри. Цели комплекси разчитат на нискоквалифицирана работна ръка от страни извън ЕС. В същото време приемът на студенти в Колежа по туризъм е съкратен наполовина. 

Учащите, които вече трупат стаж по специалността, споделят, че в курорти като "Слънчев бряг" заплатите са мизерни, а много от управителите - "хора на някого", които не се справят с работата си.

Бизнесът настоява да се удължи срокът на пребиваване на служителите от страни извън ЕС, като Стела Балтова призна, че се водят разговори в тази посока.

Тя изрази мнение, че екооценка (ОВОС) на Национален парк "Пирин" трябва да се направи.

Радев настоя кабинетът му да гарантира обществения интерес за Пирин

Радев настоя кабинетът му да гарантира обществения интерес за Пирин

Решението на МОСВ за Пирин било прибързано

През последните седмици избухна скандал, след като стана ясно, че екоминистерството точно преди началото на дълъг уикенд е дало становище, че новият план за управление на парка не се нуждае от такава оценка. Екоорганизации организираха протести, а след настояване на президента Румен Радев МОСВ ревизира решението си.

Междувременно представители на туристическия бизнес коментираха, че забавянето на плана ощетява развитието на регионите. Като пример за сегашните си затруднения те посочват липсата на втори кабинков лифт в Банско.

"Не мисля, че това, че няма яснота по отношение на инфраструктурния проект, пречи на развитието на туризма там. Убедена съм, че ще се намерят добри решения за увеличаване на потока", коментира Балтова.