От Министерството на туризма проверяват казуса със забавено отпътуване на група български туристи от остров Тасос, информираха от МТ.

Групата от 52-ма души, избрали да посрещнат Нова година на гръцкия остров, са в добро състояние. Те са пристигнали благополучно на българо-гръцката граница.

Причина за забавянето им е лошото време в района на Тасос, заради което не са могли да тръгнат с ферибот от 1 януари 2019 г., както е било планирано. Това увери Валентин Величков, представител на от организатора на туристическото пътуване ЕТ "Светла Младенова - поход".

На Тасос порт полицията давала информация час преди отпътуването по разписание, но то не е могло да се реализира и след последния ферибот в 19 часа. Причината - забрана на местните компетентни власти. Представителят на туроператора уверява, че за туристите е била платена допълнителна нощувка и закуска за българските туристи в същия хотел на остров Тасос, в който са били отседнали.

Фирмата-туроператор е с редовна регистрация в Националния туристически регистър, поддържан от Министерството на туризма, увериха от ведомството на Ангелкова. Фирмата има действаща застраховка, валидна до 19 юни 2019 г. Фирмата е със седалище и адрес на управление в София.

Министерството на туризма продължава да следи казуса. До момента във ведомството няма постъпила жалба от туристи от тази група.

От МТ има открит телефон, на който при необходимост от съдействие туристите могат денонощно да подават сигнали. Номерът е 02/9046895.