Основно на море предпочитат да почиват българите. Някои от сънародниците ни избират да прекарат отпуската си на планина, но напоследък се появила мода за пътуване с велосипеди из Европа. Тенденциите очерта пред БиТиВи Даниела Колева, управител на туристическа агенция.

Тя обясни, че българинът все повече знае какво иска. Предизвикателство пред туристическия бранш било да отговори максимално на повишените изисквания, като в същото време постигне и най-добрата цена.

Собственичката на туроператорска форма Калина Велкова обясни, че най-често се посещава Гърция, тъй като е близка дестинация. Поддържали се и добри цени.

В Халкидики и Йонийските острови излизало най-евтино да се почива.

От бранша обясняват, че за всяка от предлаганите дестинации може да се намери и ниска, и висока цена.

В Италия – Сицилия, Сардиния, Пулия, около Неапол, също имало по-нисък клас хотели, и по-висок. Тези, които нямат възможност за по-дълъг отпуск, могат да изберат спа уикенд в страната или пътуване от петък до неделя в Гърция. Засилвал се и интересът към Албания. Нашенците били привлечени от изключително чистото море, дружелюбните хора и прекрасната храна.

Туроператори смятат, че Испания също е добра идея за прекарване на почивката, като за там се предлагат и чартърни полети.

Туроператорите предупредиха, че при планиране на ваканцията си и плащане на резервации онлайн трябва да се чете изключително внимателно, да се провери къде е фирмата, има ли лиценз и предлага ли договор.

Друг съвет е да се провери дали адресът на фирмата и доставчикът съвпадат. Даниела Колева обясни, че са имали случай на закупен онлайн билет от София, резервацията била направена в Гърция, а билетът издаден в Англия.

Друга препоръка е да се работи с утвърдени туроператорски фирми.