Голям проблем с работната ръка по Черноморието. Хотелиери търсят персонал за почти всички позиции - камериерки, пикола, сервитьори, бармани, готвачи, преводачи, аниматори, пише "Труд".

"Причините за недостига на работна ръка са ниските заплати и кратката заетост. Предлагат се между 500-600 лв. за нискоквалифициран труд, 600-700 лв. за рецепцията, където трябва и чужд език", посочва проф. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара.

По думите му, недостигът в ръководните позиции по Северното Черноморие е около 10%.

На юг бизнесменът Веселин Налбантов, който е един от големите хотелиери в Слънчев бряг и заместник-председател на Съюза на собствениците описва ситуацията така: "Казал съм да наемат всичко, което мърда. Да, даваме 600 лева за почистване, но за хора в пенсионна възраст този доход може да е добра добавка към пенсията".

Налбантов е категоричен, че на ръководни кадри се предлагат заплати от 1500 до 2000 лева, но и там има проблем с намирането им.

Ниските заплати в туризма са ясно илюстрирани и в официалната статистика на НСИ. Със средна заплата от 611 лева секторът "Хотелиерство и ресторантьорство" е в дъното на класацията по доходи в страната при средно общо възнаграждение от 1036 лв. в края на март.

Хотелиерка с над 30 години в бранша от Южното Черноморие, пожелала анонимност, прави емоционално обяснение на ситуацията: "Нещата са страшни. Чакаме учениците от гимназиите да свършат годината, за да ги наемаме за основен персонал, но качеството не е добро. Бягат към Западна Европа и ние не можем да им дадем нищо".

Тя се надява на внос на хора от чужбина, но е скептична, че един украинец, например, ще е добър кадър в наш хотел, най-вече заради езиковата преграда.

"Още преди сезона бизнесът заяви нужда от между 6000 и 8000 чужди работници. Много от работодателите трябва да разберат, че за обучен кадър трябва да платят повече. Моите студенти признават, че предпочитат да работят в чужбина, не само заради факта, че заплащането е в пъти повече, но заради това, че всичко е регламентирано. Всяка минута работа отгоре, всяка длъжностна характеристика", коментира и Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.