тунисДа почиваш във Велинград и Старозагорски минерални бани излиза почти колкото в Тунис и Анталия, разкри bTV в репортаж по темата.

По време на коледните и новогодишните празници у нас ще почиват 85 хиляди чужденци, твърдят от Националния борд по туризъм. Очаква се и почиващите българи да бъдат повече - цели 3 пъти повече от чужденците или около 250 хиляди души.

За сметка на това, все по-малко наши сънародници се решават на почивка в чужбина. Техният брой е с 20 на сто по-малко в сравнение с миналата година. Вероятно това поражда по-голямо търсене и  заради това цените у нас тръгват нагоре.

В последните години Тунис се превърна в една от предпочитаните дестинации от българите. Причината - екзотика на поносима цена. За Коледа и Нова година почивките започват от 800 лева на човек в четири звезден хотел.

„В тази цена се включва двупосочен самолетен билет, 4 нощувки на база полупансион - на база закуска и вечеря, двупосочният трансфер "летище-хотел-летище", празничната вечеря и разбира се - една медицинска застраховка", поясни Мариан Василев, мениджър отдел "Екзотични дестинации".

Във Велинград свободните места в хотелите вече почти няма. А цената - почти като в Тунис - 700 лева за 4 нощувки. При положение, че тук самолетен билет няма и никой не смята разходите за бензин, излиза, че във Велинград дори е по-скъпо.

В крайна сметка - Тунис - 800 лева, Велинград- 700 лева. Това далеч не са най-високите цени в българските курорти - пак във Велинград човек може да почива и за 1200 лева на вечер. Появява се въпросът дали у нас е скъпо, или в Африка е евтино.

"Императивът при цената е търсенето. Фактически пазарът определя цената, не хотелиерът. Той може да си пожелае каквато и да е цена - всеки иска много пари, но пазарът е този, който диктува", коментира Румен Драганов, директор на "Институт за анализи и оценки на туризма". Пазарът ,оказва се, далеч не е кризисен - свободни места за нова година у нас вече почти няма.

Експертите казват, че не само в Тунис, но и в утвърдени алпийски дестинации като Австрия, Швейцария и Германия, може да почивате на цени, сходни с тези в родните курорти.

Причината все пак българският турист да предпочита родното, е разстоянието и кратката почивка, която тази година календара ни дава за празниците - на практика само 2 дълги уикенда.