България и Албания подписаха Меморандум за разбирателство за сътрудничество в областта на туризма.

Документът между Министерството на туризма на България и Министерството на туризма и околната среда на Албания е нова стъпка на утвърждаване на нашето приятелство и отлични отношения в този важен за двете държави сектор, заяви на церемонията вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

Тя посочи, че е впечатлена от големия интерес на албанските граждани показват към страната ни.

По нейни данни през миналага година над 36 000 албански туристи са предпочели България като дестинация. Николова подчерта, че от друга страна е отчетен ръст от 35% на българските туристически посещения в Албания.

Тя изрази убеденост, че с развитието на бъдещите съвместни проекти, включително по паневропейския Осми коридор, ще се допринесе повече за развитието на региона.

От своя страна Гент Цакай, и.д. министър за Европа и външните работи на Албания, потвърди добрите отношения между двете страни, но изтъкна, че има още потенциал за тяхното надграждане в бъдеще.

Той посочи, че първата цел е възстановяване на директните полети София-Тирана. Насърчава се и сътрудничеството между пристанищата в Дурас и Варна, както и по-нататъшната работа за изграждане на коридор номер 8.

Той подчерта, че партньорството в туризма предполага и сътрудничество в други области.