В последните години на мода сред чужденците, които искат да почиват в България, стават специализираните пътувания сред българската природа, предназначени за една по-любознателна и платежоспособна клиентела с интереси в определена област.

По данни на Българската асоциация за алтернативен туризъм (БААТ) през изминалата година около 35 хиляди индивидуални туристи са посетили страната ни, за да практикуват т. нар. пътувания по интереси.

За разлика от средностатистическия чуждестранен турист, който търси у нас удобен хотел и чадър на плажа, клиентите на специализираните агенции за алтернативен туризъм предпочитат дългите преходи сред дивата природа, за да обогатят общата си култура или да повишат адреналина си.

Пешеходни преходи, посещение на старинни манастири, сафари с джипове, фолк-маршрути, конна езда, планинско колело, пейнт бол, скално катерене и други преживявания превръщат ваканцията им в незабравимо приключение.

Все повече гости съчетават почивката си в България с опознаването на традиционните местни занаяти, като тъкачество, керамика, дърворезба, леене на чанове и пр.

Много популярни, предимно сред гостите от Франция и Испания, са т. нар. гурме турове, по време на които се запознават с българската кухня и дегустират местни сортове вина.

За разлика от представителите на масовия туризъм, които пристигат у нас заради ниските цени, привържениците на познавателните турове са по-заможни представители на средната класа.