Всички лифтове в курортите са проверени от инспектори на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Днес в Пампорово зам.-министърът на икономиката Данела Везиева и главният секретар на ДАМТН Валентин Чиликов лично присъстваха на проверката на последния непроверен преди началото на сезона лифт - "Студенец" в Пампорово. Нередности по съоръжението не бяха открити, съобщиха от ДАМТН.

Инспектори на ДАМТН, съвместно с Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Комисията за защита на потребителите (КЗП) направиха и комплексни проверки на хотелите в курорта - на хигиената, категоризацията, обслужването, безопасността на асансьорите в хотелите и др.

ДАМТН е извършила 3100 проверки на асансьори и e проверила 81 км. въжени линии, като са наложени 270 акта на стойност 27 000 лв. Тези актове са предимно на асансьорите. Констатирани са нарушения, свързани с умишлено изключване на защитните механизми, износени шайби и улеи на шайби, износени кабели, шумове в двигателите и др.

"Това е първата подобна акция, която се прави по инициатива на Министерство на икономиката, в сътрудничество с различните ресори. Досега не сме извършвали обща тематична проверка на един обект едновременно", отбеляза гл. секретар на ДАМТН Валентин Чиликов. Той подчерта, че най-големият проблем се оказват злонамерените действия с умишленото изключване на защитни системи на асансьори. По думите на Чиликов "това е рядко срещано явление и до момента е засечено само на едно място, при което инспекторите на ДАМТН са взели съответните мерки за безопасност, а нарушителите са били наказани".

От общо 28 проверени асансьора в Пампорово днес и вчера само един е бил спрян заради напукан кабел. Издадено е предписание за отстраняване на констатираното нарушение.

Интензивните проверки от страна на ДАМТН продължават и през следващата седмица в различни направления.