Организират разяснителни кампании сред ученици от цялата страна как да се държат в планината още този зимен сезон. За различни социални инициативи в подкрепа на зимния туризъм се споразумяха министърът на туризма Николина Ангелкова и омбудсманът на Република България Мая Манолова, съобщиха от Министерството на туризма.

Учениците ще преминат и обучение за безопасен морски туризъм преди следващия летен сезон, уточниха от администрацията на туристическото ведомство.

Манолова и Ангелкова са се договорили още в началото на зима 2017-2018 г. с планински спасители да има занимания за оцеляване в планината. Обсъждат и възможността за подготовка на наръчници за безопасност.

Министърът на туризма заяви пред омбудсмана, че прогнозите за зимен сезон 2017 г. са изключително оптимистични. Очаква се да бъдат постигнати между 5 и 10 на сто ръст в посещенията на чуждестранни туристи спрямо 2016 г. като от МТ уверяват, че зимен сезон 2016-2017 е бил рекорден за България.
Общият брой посещения на чуждестранни туристи е бил 1 млн. 476 хил., като постигнатият ръст от 19,6% е най-високият от влизането на България в ЕС през 2007 г., според данните, подадени от омбудсмана

Тема на работната среща бяха също осигуровките на сезонните работници, къмпингуването през летния сезон и лифтовете през зимния. Основно е намирането на баланс между интересите на туристите, концесионерите, инвеститорите и природозащитните организации, каза Мая Манолова. От своя страна Николина Ангелкова увери, че от МТ търсят широка подкрепа на своята дейност.