трайчо трайковНеобходими са целенасочени усилия на бизнеса и държавата за рекламата на страната ни в чужбина. Това изтъкнаха водещи туроператори, които се срещнаха с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на най-голямата световна борса в туризма ITB в Берлин.

Според тях средствата от туристическия данък са сериозен резерв в тази посока, смятат представителите на бизнеса. В момента тези суми се събират от общините. "Да се инициира дебат между всички заинтересовани страни за по-ефективна промоция на България на целевите пазари и за да се привлекат повече туристи", предложи Министър Трайков.

Големите туроператори очакват ръст на записванията от европейските пазари за България през тази година. Така например TUI прогнозира 4-кратно увеличение от руския пазар. ITS очаква записванията от Германия да се увеличат с 28-30 процента. „Некерман", които миналата година са имали 150 хиляди записвания за България, предвиждат през тази година те да достигнат 180 хиляди.

При посещението си в Берлин той разговаря и с изложителите на българския национален щанд. На 45-ото издание на берлинската борса за отдих се представят над 40 туристически компании и организации от нашата страна, като тази година акцентът им е върху културния туризъм. МИЕТ е организатор на българското участие.

Изложбеният ни щанд е с площ 429 кв. м с послания към историческия, винения, СПА, религиозния и други видове туризъм. Включени са и демонстрации на типични български занаяти, включително изработка на мартеници.