Сдружение "Българска асоциация на заведенията" (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) изразиха недоволство към настоящия министър на туризма, Зарица Динкова, и наречената от тях "нейна пълна незаинтересованост" към редица проблеми по Черноморието.

Двете сдружения изтъкват нуждата от твърда позиция на министъра и посочват доказателства за нейната незаинтересованост. Пример за това е ремонтът на летище "Бургас", за който Динкова прехвърлила отговорността към транспортното министерство и отказала да заеме позиция. В същото време представители на туризма по Южното Черноморие вече са изразили своите опасения за начина и датите за ремонта на летището.

БАЗ и СЗБ също настояват Динкова да намери решение за ремонта на пътя Варна - Бургас, който да е съобразен с активния сезон и дейностите по летището. И подчертават - част от работата на министъра трябва да е в защита на българския туризъм.

Скороприетият законопроект за ветрогенератори по Черноморието е друг скандал, породил недоволство. Според ресторантьорите Зарица Динкова е част от групата, опитала да прокара този лобистки закон. А Министерството на туризма изрази становище едва след като законопроектът беше приет на първо четене, припомнят от СЗБ и БАЗ.

Туристическият бранш иска изтегляне на закона за перките в Черно море

Туристическият бранш иска изтегляне на закона за перките в Черно море

Всички становища на засегнатите страни са отрицателни

В същото време Министерството на земеделието и храните и Министерството на околната среда и водите застанаха категорично срещу поставянето на перките.

БАЗ и СЗБ недоволстват и срещу това, че се е наложило туристическият и рибарски сектор да търсят директна подкрепа от парламентарните групи, заради липсата на подкрепа от страна на министъра на туризма.

Двете сдружения заявяват категорично, че Динкова не е оправдала тяхното доверие. Те очакват при предстоящата ротация на правителството министър на туризма, който "да разбира от темата и милее за българския туризъм".

Припомняме, че освен МЗХ и МОСВ позиция против поставянето на перките в Черно море изрази и Общинският съвет във Варна. Декларация за оттегляне на законопроекта беше изготвена от общински съветници.

След като законопроектът бе приет на първо четене в пленарна зала и след множеството становища против изграждането на перки, Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ-СДС оттегля подкрепата си.

И ресторантьорите скочиха срещу поставянето на перки в Черно море

И ресторантьорите скочиха срещу поставянето на перки в Черно море

Където има перките във водата няма живот, няма и туризъм