Ако има зелен сертификат и PCR тестове като условия за влизане в страната, ще се реализират само 20% от възможните почивки. Такава позиция изрази пред Bulgaria ON AIR директорът на Института по оценки и анализ на туризма Румен Драганов.

Той заяви, че не трябва да се поставят никакви ограничения и да се пътува свободно, както вътре в страната - без ограничения.

"Антиген, PCR тест, зелен сертификат, който между другото не е най-доброто решение - най-доброто решение е хората да си пътуват свободно, както пътуваме свободно вътрешно. Нали границите в Европейския съюз са фиктивни? Намесват се политическите решения - политиците се чудят как да изглеждат загрижени за обществото и същевременно да не спират бизнеса." - смята Драганов.

В ЕС договориха COVID пропуски за възобновяване на летния туризъм

В ЕС договориха COVID пропуски за възобновяване на летния туризъм

Страните работят паралелно, за да гарантират необходимите технологични решения за цифрови или хартиени сертификати

Припомняме, на 1 май, в условията на пандемия, у нас започва летният туристически сезо.

В ефира на предаването "Денят ON AIR" Румен Драганов каза още, че очаква утре българското правителство да обяви мерките за влизане на туристи в България.

Според него "Гърция взима ред неправилни решения - заблуждава, че всички са ваксинирани и искат да се ваксинират на островите, и въвежда мерки, които ограничават пътуванията".

По думите му, за да може правителството на Борис Джонсън да сложи България на "зелената карта", Великобритания пита: "Какво ще стане ако има наш поданик в България, който се окаже инфектиран?"

Румен Драганов: Зелените сертификати - лошо решение за туризма

Румен Драганов: Зелените сертификати - лошо решение за туризма

Зелените сертификати са просто един унифициран документ и от тях не се черпят права

"Ние трябва да кажем какви мерки ще се вземат и то изцяло за наша сметка. Необходимо е изграждането на карантинни хотели." - добави Драганов.

Според него хотелиерите и туроператорите са получили от правителството хоризонт заедно с обявената дата за старт на сезона. По-нататъшното развитие той определи като "стъпка по стъпка".

"В плана за възстановяване и устойчивост има перо за туризма, но то е минимално - 17 млн. за дигитализация на министерството. Туризмът обаче е свързан с развитието и възстановяването и на различните други ресори." - смята Драганов.