Зелените ваксинационни сертификати са лошо решение за туризма, а доброто решение за туризма е всички да пътуват свободна на територията на Европа. Toва заяви председател на Института по анализи и оценки в туризма Румен Драганов в сутрешния блок на БНТ.

По думите му хората, които желаят да пътуват, правят ПСР тест и пътуват. Това, което се случва с ПСР теста е, че намаляват пътуванията, а причината е COVID-19. Ние от туризма сме против всякакви такива мерки - с антигенни и ПРС тестове и политиците трябва да взимат необходимите решения за живота и здравето на хората, без да ги притесняват, категоричен бе Драганов.

ЕС пуска зелени дигитални сертификати до края на юни

ЕС пуска зелени дигитални сертификати до края на юни

Рейндърс: Предложените сертификати не са същото като паспорти за ваксини, те не дискриминират

Според него става въпрос за гигантско мошеничество за цената на ПСР теста и ги определи като по-скъпи от диамантите. България трябва да се стреми да попадне в зелената карта. Нашата страна е доста зелена дистанция по отношение на туристическите курорти, подчерта Румен Драганов.

В студиото на БНТ присъства и адвокатът по медицинско право Мария Петрова, според която има неразбиране какво представляват тези зелени сертификати, а те показват просто как е прекарано заболяването. Зелените сертификати са просто един унифициран документ и не са нещо, от което да се черпят права, обясни Петрова. Според нея всички мерки не се формират въз основа на сертификатите, но бизнесите трябва да се съобразят с мерките, защото са необходими на този етап.

Тя не смята, че поставянето на изисквания, които целят да опазят живота и здравето на хората, могат да спрат някого или да се третират като нещо негативно, ако са наложени разумно и пропорционално.

Ваксинационният паспорт - нито панацея, нито пропуск за всички врати

Ваксинационният паспорт - нито панацея, нито пропуск за всички врати

Информацията за сертификата била силно преекспонирана

По думите й логиката на ограничителните мерки е да се спре разпространяването на заразата и да се запази здравната система в стабилно състояние, така че ако имаме нужда от медицинска помощ, да има кой да я поеме.

Препоръчителната ваксина не може да бъде изискване някои да започне или да запази работата си или пък основание да бъде уволнен, каза адвокат Петрова.