Все още няма решение за полетите от Русия за туризма. Припомняме, че преди близо месец Русия спря полетите на своите туристи за България и така оставаме втори сезон без тях по българското Черноморие. 

Решението се взима всеки петък и според два показателя - брой на заразените на 100 000 и брой на ваксинираните. Второто е показател, по който изоставаме, призна служебният министър на туризма Стела Балтова в студиото на Нова телевизия. Тя се надява руски екип да посети България и да се убеди на място в спазването на всички противоепидемични мерки и в това, че България е безопасна дестинация. Затова е важно и работещите в сектора на туризма да бъдат ваксинирани. Не се обмисля задължаване, тъй като ваксинирането е индивидуално решение. 

Балтова не отговори на въпрос дали ограничаването на руските туристи към България е политическо решение.

Възобновен е приемът на документи за визи в Русия, уверяват от МВнР

Възобновен е приемът на документи за визи в Русия, уверяват от МВнР

Процедурите по издаване на визи за руски граждани са облекчени максимално

Стела Балтова очаква намалените цени на плажните принадлежности да стигнат и до 0 лева. До дни ще е ясно за какво са се договорили концесионерите и Министерство на туризма.

Обнадеждаваща е програмата на чартърните полети до летищата в Бургас и Варна, но туризмът 2021 е по-труден от 2020 година, посочи още служебният министър. Обмисля се на граничните пунктове на се предоставят безплатни антигенни тестове в някакъв диапазон, но решението зависи от МЗ.

Има облекчаване на условията за ПСР тестовете на вход и изход за Балканските държави. Това изискване отпадна от петък за румънските туристи, а Балтова се надява това да се случи и за останалите ни съседни държави.

Няма да е подоходен критерий при подбор на учениците, които ще ползват програмата за летен отдих между МТ и МОН. Стела Балтова обаче не може да отговори на въпрос какъв обаче ще бъде критерият.

Нови мерки в помощ на туризма готви служебният кабинет

Нови мерки в помощ на туризма готви служебният кабинет

Стела Балтова започва преговори с концесионерите на плажове

Отпадането на изискванията за ПСР тест за деца може да се обмисли за до 12 години, в момента той важи за деца до 5 години. Това би облекчило финансово туристите у нас и в него има логика, но не и за младежите над 12 години. В някои страни младежите над 12 години дори ще бъдат ваксинирани, обясни Стела Балтова.