Южното Черноморие продължава да бъде предпочитано, въпреки по-високите цени, информира burgasinfo като цитира проучване, от което се вижда, че за последната година ваканционните имоти са поскъпнали със средно 18 %, в сравнение с миналата година.

Тази тенденция е валидна предимно за комплексите, разположени в близост до морето и със съответни допълнителни екстри.

Анализ показва, че в Созопол собствениците имат до 7 % повече доходност от наеми. Сега в курортното градче се строят над 20 модерни комплекса, като четири от тях са големи, а това пренасища пазара.

Динамиката в изискванията на купувачите е решаващата за по-ниската продаваемост, заяви Николай Пехливанов, който е един от най-сериозните инвеститори в Черноморския туризъм.

Той добави още, че през изминаващия летен сезон се наблюдава промяна в сделките - повече желаещи да се сдобият с имот на юг от Бургас има от Русия, Румъния и Беларус.

Бумът на английски купувачи започва да стихва, коментира Пехливанов.

"Ако мотото на англичаните е "по-евтино", то за руснаците е "повече екстри", добави той.

Въпреки високите цени, руснаците не се отказват от взискателността си и купуват терени край Созопол на цени от 150-300 евро/декар, а квадратния метър за апартаменти достига до 1500 евро.

За сравнение, миналата година цената не е надхвърляла 190 евро за декар земя.

В Царево цените на апартаментите до плажа са от 600 - 1200 евро за кв./м.

Според предприемачите, основен проблем, който влияе на цените е липсата на стабилна инфраструктура и дефицита на квалифициран персонал.