Заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова обсъди с извънредния и пълномощен посланик на Япония у нас Н. Пр. Хироши Нарахира перспективите за двустранно сътрудничество.

Тя подчерта, че България отдава голямо значение на добрите отношения с Япония в областта на икономиката и туризма. Япония е целеви туристически пазар и партньор на страната ни и увеличаването на взаимния туристообмен е наш приоритет въпреки ограниченията на световната криза от COVID-19, посочи Николова.

По нейни думи през 2019 г. над 11 000 туристи от азиатската страна са посетили нашата държава, а ръстът в посещенията на български граждани в Япония е надхвърлил 36%.

Министърът заяви, че в процес на съгласуване е проект на Меморандум за сътрудничество между Министерството на туризма и Японската туристическа агенция. Очаква се той да се подпише в най-близко време. Тя увери, че Министерството на туризма работи за безпроблемното протичане на предстоящия зимен сезон и Лято 2021, за да можем да посрещнем и повече японски гости. Те се интересуват много от България като целогодишна туристическа дестинация, стана ясно от думите на министъра.

От своя страна посланик Нарахира заяви, че България има огромен туристически потенциал като природа, историческо наследство, минерални ресурси. Той обърна внимание върху интереса на сънародниците му към горещите извори на наша територия.

По думи на дипломата, ако се планират туристически дестинации, насочени към японските туристи, техният брой ще се увеличи. Големи японски туроператори са готови да предлагат туристически продукт за България, увери той.