Идеи и инициативи за развитие на алтернативния и приключенски туризъм у нас. Това обсъди ресорният министър Христо Проданов с Българската асоциация за алтернативен туризъм, "Планини и хора" - асоциация на планинските водачи в България, Българска асоциация на винените професионалисти, Сдружение "Българско кемпер общество", Мирослава Петрова, депутат от 47-то НС и адвокат Димитър Бораджиев.

Министърът увери, че ведомството ще обърне специално внимание на този сегмент от туризма, защото по негови думи това е един добър начин за развитие на целогодишен туристически продукт и за раздвижване на слаборазвитите региони в страната.

Представителите на бизнеса представиха пред Проданов своите идеи за развитието на алтернативния и приключенския туризъм в България, като уточниха, че в Европа къмпингуването е изключително развита дейност, особено в страни като Испания, Италия, Франция и Дания. Те посочиха, че в последните години много хора се ориентират към къмпингуването, тъй като е най-безопасният вид туризъм, особено във времена на пандемия.

От Българското кемпер общество искат нова наредба за къмпингите

От Българското кемпер общество искат нова наредба за къмпингите

Те настояват за разписване на Национална стратегия за къмпиране

От бранша заявиха, че са готови да представят стратегия за къмпинг туризма, която ясно да начертава посоките за развитие, тъй като до момента не му е отделяно специално внимание и много малко чуждестранни туристи идват у нас с кемпери. Те поставиха и въпроси, свързани с държавната субсидия за чартърите и създаването на гаранционен фонд.

Беше обсъдено и значението на селския и винения туризъм. Според бизнеса и за българските, и за чуждестранните гости е от изключително значение самото преживяване в конкретното място за настаняване или регион, а това дава възможност за промотирането на много продукти и инициативи.