С около 10-20% повече туристи очакват през новия зимен сезон хотелиерите в Пампорово, Чепеларе и района на Смолян.

Туристическият бизнес в региона прогнозира по-успешен ски-сезон от миналогодишния, считан за най-слабия от началото на кризата, съобщи БНР.

Сред антикризисните мерки на хотелите в региона са маркетингова политика за привличане на повече туристи от съседните балкански страни и Русия, намаление на цените и включване на допълнителни услуги в досегашните оферти.

Хотелите в Чепеларе също свалят цените си с до 10 процента, информира Съби Маданков, председател на хотелиерското сдружение "Мечи чал".

Въпреки кризата стана ясно, че два нови хотела ще отворят врати в началото на зимния сезон.

Най-новата инвестиция в Пампорово е монтиране на осветление за нощно каране на ски по цялата дължина на пистата "Стената" от връх Снежанка.

Официалното откриване на зимния сезон в курорта е на 18 декември, когато всички гости на ски-курорта ще се возят безплатно с лифтовете.

В дните от 19 до 23 декември "Пампорово" АД предлага за клиентите си 50% намаление на картите за лифт - 25 лева дневно, уточняват от дружеството.

През този сезон цените на лифт картите остават непроменени, дневна карта ще струва 50 лева, съобщи изпълнителният директор на "Пампорово" АД Мариан Беляков.

От 10 до 17% падат цените на нощувките в Пампорово през този сезон, както при разценките на място, така и в офертите за туроператорите, обясни от своя страна Пантелей Мемцов, председател на Регионалната туристическа асоциация "Родопи".

Около 12% е очакваният ръст на потока в ски-училището, предимно от британски ваканционни групи, отбеляза Беляков. Основните чуждестранни клиенти в Пампорово и през тази зима се очертават английски и ирландски туристи, а като нови пазари- румънски и полски групи.

Оптимистичните планове са да се запази тенденцията на повишен интерес от страна на руски, македонски, гръцки туристи.