Данък "курорт" от Слънчев бряг да влиза в държавния бюджет и средствата да се инвестират обратно в инфраструктурата на комплекса, предложи новото ръководство на дружеството.

Целта е постъпленията от туристическия данък на курорта, която в момента е 30% от легловата база на всеки хотел, да отива не в бюджета на община Несебър, а направо във финансовото министерство. „Така централизирани, те ще се реинвестират срещу представени работни проекти и ремонти ведомости обратно на територията на Слънчев бряг," обясни шефът на дружеството Златко Димитров.

Предложението е изпратено до икономическото министерство и вече са водени няколко разговора, в това число и в Министерството на финансите. Все още обаче въпросът не е обсъждан с общинското ръководство в Несебър.

Това е сложен проблем, който трябва да се погледне и от страната на правителството, защото на територията на България има 7 такива селищни образования, коментира още Димитров.

Той съобщи, че приходите от туристическия данък за лятото до момента са около 1.2 млн.лв. Средствата са значително по-малко от постъпленията от курортната такса през 2010 г , които са били около 3.5 млн.лв.

Задълженията на "Слънчев бряг" АД към доставчици са около 1.5 млн.лв. За януари -септември дружеството бележи ръст на общите приходи от 656 хил.лв спрямо същия период на миналата година. От прилагането на контролния режим в комплекса са събрани 207 хил. лв. От планираните пари от инфраструктурната такса в размер на 2.484 хил.лв обаче са постъпили едва 315 хиляди лв., което е сериозен икономически проблем на "Слънчев бряг "АД, обясни Димитров.

По думите му дружеството ще си търси по съдебен път сумите от хотелиерите, но до момента няма заведени дела.