Стотици руски туристи са блокирани на летището в Бургас, тъй като не могат да отлетят с полет на авиокомпанията България еър. Причината са неплатени билети от туристическата фирма „Алма Тур Флай", съобщават руски медии.

От туристическата фирма обаче уверяват, че полетите са платени и твърдят, че може би е станала техническа грешка.

На летището в Бургас чакат близо 500 руски туристи, на които дълго време не са им били предложени нито храна, нито настаняване в хотел. По-късно през деня  БНР съобщи, че представители на "Алматур" са раздали на пътниците минерална вода, кроасани, пюрета и памперси за децата.

 

Руските туристи, чакащи на летището в Бургас, ще бъдат настанени в хотели в града и Слънчев бряг, съобщи БНР, позовавайки се на изказване на представител на „Алма тур".

Предстои те да бъдат качени на автобуси и превозени до хотелите. В момента по данни на фирмата, на летището има по-малко от 400 души, тъй като част от руските граждани са се отправили към свои имоти. На останалите ще бъде раздадена суха храна.

Преговорите между „Алма тур" и „България ер" ще продължат и тази нощ, съобщиха от БНР.

Към момента няма ясното кога ще се осъществят полетите. ИТАР-ТАСС и РИА Новости по-рано през деня прогнозираха, че драмата може да продължи цяло денонощие.

 

Авиокомпания „България Ер" излезе с официално изявление за случая, в което потвърждава, че анулира всички полети резервирани от "Алма Тур Флай', както и блок местата на туроператора в  редовни полети до Москва и Санкт Петербург, които не са заплатени от оператора.

Тази мярка е предприета поради натрупани задължения на "Алма Тур Флай" към България Ер в размер от над 7 000 000 лева. Националният превозвач се извинява на пътниците, ползващи услугите на Алма Тур и най-учтиво ги моли да се обръщат за повече информация към туристическата агенция като нейни клиенти.

От България Ер потвърдиха, че всички останали редовни полети до Русия се изпълняват по разписание.

Блокираните пътници са от четири спрени полета - за Москва и за Санкт Петербург.
Говорителят на националния превозвач посочи, че са анулирани всички полети, резервирани от туроператора, както и блок местата на туроператора в редовни полети до въпросните градове, които не са заплатени.

Засега от туристическата агенция обаче не са обяснили на хората до кога ще продължи престоят им на летището, ще излетят ли днес или ще останат още една нощ в България.

От "Алма Тур Флай" посочиха единствено, че ако не бъде решен проблемът с авиокомпанията, туристическата агенция ще осигури хотел за руските туристи, които отново ще се върнат в курортния комплекс "Слънчев бряг".

От авиокомпанията призоваха пътниците да се обръщат към туроператора си за информация.

Фирмата е член на Българската асоциация на туристическите агенции. Основана е още през 1991 година и има офиси в България, Русия, Румъния, балтийските страни и Украйна.