Работна група на министерствата на туризма, на културата и на земеделието ще обсъжда възможностите за популяризирането на българския туризъм, култура и земеделие у нас и в чужбина. Това стана ясно на среща на служебните министри Илин Димитров, Велислав Минеков и Явор Гечев.

Според Илин Димитров е приоритет необходимостта от пълна координация между институциите за популяризиране на бранда България, съобщиха от Министерството на туризма. "Убеден съм, че туризъм, земеделие и култура трябва да вървят ръка за ръка. Поставяме началото на едно хубаво сътрудничество с пътна карта за работа през следващите няколко месеца", коментира той.

На срещата е взето решение спешно да бъде създадена междуведомствена група с участието на трите министерства, която ще заседава регулярно. Сред ангажиментите й ще бъде унифицирането на протоколните подаръци на всички министерства и институции с цел популяризиране на културното ни наследство.

Работната група ще се занимава и със съвместна организация на фестивали и събития, свързани с култура, храна и вино.

За подпомагане на дигитализацията на туризма ще бъде изработена интерактивна карта, която да комбинира всички видове туризъм, местни пазари за храни, където всеки един посетител да може да се ориентира. Единната карта за туризъм ще бъде част от следващото усъвършенстване на националния туристически портал bulgariatravel.org. По проекта ще работят съвместно трите министерства.

Обясняват на хотелиерите как да кандидатстват за финансиране по Плана

Обясняват на хотелиерите как да кандидатстват за финансиране по Плана

Работна група на МТ пък ще помага на туристическия сектор да се обедини

Днес заместник-министърът на туризма проф. Мариела Модева пък участва в годишната среща на икономическите съветници в Службите по търговско-икономическите въпроси. Тя описа приоритетните насоки за развитие на българския туризъм. По думите й България трябва да се възприема като атрактивна туристическа дестинация със своята уникалност - културно наследство и природни дадености, високо качество на предлаганите туристически продукти и услуги, както и да се утвърди като целогодишна туристическа дестинация, развиваща устойчив туризъм.

Модева увери, че българският туризъм, макар и с по-бавни темпове, ще продължи да се възстановява през 2022 г., въпреки рисковете, произтичащи от пандемията от COVID-19, която все още не е потушена и от текущите икономически и геополитически пречки. По данни на НСИ за периода януари - юни 2022 г., България регистрира 130% ръст на чуждестранни туристи, спрямо същия период на 2021 г., като приходите от туризъм са над 686 млн. евро, което е ръст от около 89%.

Според Мариела Моде видимостта на страната ни в международен план продължава да се подобрява. България спечели две престижни домакинства на значими международни форуми през 2023 г. - 68-та сесия на Регионална комисия Европа на СОТ, която ще се проведе в София и 107 заседание на Борда на директорите на Европейската туристическа комисия.

По думите й, отчитайки възходящата тенденция в развитието на туризма и благоприятната позиция на страната ни в международен план, разширяването на кръга на генериращите пазари ще доведе до нарастване на добавената стойност за българския туристически продукт, както и дела на туризма в брутния вътрешен продукт на страната.

Никола Стоянов: Без парламента няма как да има компенсации за газа

Никола Стоянов: Без парламента няма как да има компенсации за газа

Той е обезпокоен от липсата на търговски представители в чужбина