Адекватна данъчна политика и контрол- така ще се изсветли икономиката. Тази позиция изрази пред БНТ Атанас Димитров от Асоциацията на ресторантьорите и хотелиерите за мярката на МФ- заплати да се превеждат по банков път.

Според Димитров е важно да се знае каква е целта- изсветляване на икономиката, подпомагане на бизнеса или подкрепа за банките. По думите му, който иска да крие доходи ще преведе част от заплатата по банков път и другите пари ще даде под масата. Това е поредна атака към туризма и по-особено към ресторантьорите.

За малките семейни ресторанти тази марка е затрудняваща. Идеята, ако клиент не получи касова бележка, то да не плаща, е незаконосъобразна, както обясни Димитров. Той недоумява защо петното за сив сектор виси над сектор ресторантьорство. Според него изсветляване на сектора трябва да става през данъчна политика.

Сервитьорите се осигуряват на реална заплата, както стана ясно от думите му. Димитров призова управляващите, когато тръгват към някаква мярка, да гледат международния опит и да питат бранша. Не бягаме от изсветляване на икономиката, категоричен бе той и призова държавата да отсява плявата. Берем плодовете от войната в Украйна, заяви Атанас Димитров за летния туристически сезон. Трябва да сме лоялни към нашия туристически продукт, подчерта той.

анкета

След аварията „Каховка“ ще промените ли плановете си за море?

Виж резултати

Да, ще се откажа 17.1%

Твърдо не – морето е веднъж годишно 23.7%

Не, но няма да влизам във водата 4.0%

Отивам в Гърция 29.3%

Какво море при тези цени 25.8%