Конфедерацията на българския туристически бизнес настоява за задължителна обвързаност между здравните и икономическите мерки.

От КБТБ искат ясен пакет от икономически мерки, които да бъдат предприети в подкрепа на бизнеса според различните рестрикции, наложени заради коронавируса.

В позицията се посочва, че при въвеждане на рестрикции на стопанската дейност в туристическия бизнес трябва да се създаде т.нар. светофарна уредба от икономически мерки, която да бъде обвързана с тази, индикиращa ръста на заболеваемостта и налаганите ограничителни мерки. Целта е да има яснота относно това при какви рестрикции, какви компенсации получават фирмите, служителите и самонаетите лица.

От КБТБ подчертават, че обезщетенията трябва да са достатъчно големи, за да защитят бизнеса от фалит и да са съобразени с европейската практика.

Кацаров отрича мерките да се затягат - било точно обратното

Кацаров отрича мерките да се затягат - било точно обратното

Той недоумява защо се говори за ограничения

"Вече имаме опит със заобикалянето на националните мерки с въвеждането на регионални рестрикции, за да се прескочат заповедите за общо затваряне и да не се плащат компенсации. Но бихме желали да подчертаем дебело, че това ще доведе до множество фалити в сектора, така че държавата в крайна сметка няма да спести пари, а ще загуби", изтъква се в становището.

Според КБТБ ограниченията трябва да са всеобхватни и да ангажират всички сфери на икономиката, свързани със струпване на хора, а не да ограничават само дейностите и предприятията, работещи в сферата на туризма.

Те настояват антикризисната мярка с намалението на ДДС да бъде запазена като изключително ефективна и помогнала за оцеляването на сериозна част от бранша.

Относно драстичното поскъпване на тока, от КБТБ призовават държавата да направи необходимото за нормализиране на ситуацията и ако установи нередности, да санкционира виновните.

Според Конфедерацията допълнително затягане на мерките в момента ще бъде чист популизъм. Тя обаче не изключва възможността от нови рестрикции, поради което настоява за превантивни мерки и създаването на ясни програми за компенсации на най-засегнатите бизнеси.