Спорно постановление от страна на Министерството на туризма от 18 юни блокирало над 16 милиона лева, предвидени за компенсация на клиенти, чиито почивки са били отменени заради коронакризата. За това алармираха туроператори от Обединение "Бъдеще на туризма" (ОБТ).

Над 200 туроператори, които са гръбнакът на бранша, са поставени на колене.

Не става дума за отпускане на още пари, възмущаваме се на въведената невъзможност да бъдат използвани вече отпуснатите, заявяват от сектора. На първо място било недопустимо да се променя закон с подзаконов нормативен акт, категорични са туроператорите.

Чрез промените се въвеждат условия, които са неизпълними, сигнализират от бранша. Така например е изискването към 5 април туроператорът, който иска средства, да няма никаква ликвидност. "Това значи туроператорът да е нямал никакви средства към тази дата, да е разпродал всичките си активи и да е разплатил дължимото. Ако е било така, е трябвало да подаде искане за несъстоятелност, което автоматично значи, че няма как да иска каквато и да е помощ от държавата", коментира създалия се правен абсурд Димитър Балтов от ОБТ.

1500 резервации на българи в Гърция засегнати от фалита на туроператор

1500 резервации на българи в Гърция засегнати от фалита на туроператор

Не е обявен фалит, става въпрос за финансови затруднения

Българските туроператори са подготвени, бяха готови преди година, когато много ясно показваха проблемите, които може да ни застигнат, ако държавата не направи необходимото. В крайна сметка тя не направи необходимото, за да могат хората да са сигурни, че ще получат парите си, както е навсякъде в Европа", каза Георги Рачев.

Именно затова от ОБТ искат оставката на служебният министър на туризма Стела Балтова. Ще има и протест пред сградата на Президентството в 11 часа. "Протестираме, за да се преразгледа въпросното постановление". Все пак по-късно в понеделник ще бъде проведена нова среща с експерти от Министерството на туризма, на която да бъде обсъден проблемът.

По закон туроператорът следва да възстанови средствата на клиентите си в срок от 1 месец след получаване на средствата от страна на държавата, като никой от ОБТ няма намерение, нито е закъснявал с тези срокове, заявиха още туроператорите.

ЕК одобри българската схема за около 8,4 за помощ на туроператорите

ЕК одобри българската схема за около 8,4 за помощ на туроператорите

Целта на мярката е да се помогне на бенефициерите да се справят с недостига на ликвидност