Министерският съвет прие Решение за приемане на отправени от концесионерите предложения за удължаване на срока на договори за концесия за морски плаж.

С приемането на Преходните и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за здравето се създаде възможност концесионерите на морски плажове да се справят със задължението си да осигурят задължителните дейности по водно спасяване, медицинско обслужване и санитарно-хигиенно поддържане, като им се предостави възможност за допълнителен срок за предоставяне на услуги на морския плаж, за да се преодолеят ограниченията на противоепидемичните мерки, като се удължи срокът на договорите им за концесия с до една година, в зависимост от това кога изтича срокът на съответния договор и при наличие на нормативно установените условия.

Удължаването на срока на концесията се прилага само в случай, че концесионерът е изпълнил изискването да предоставя през целия летен сезон 2020 г. плажните принадлежности - чадъри и шезлонги, на не по-високи цени от заявените от него за сезона, заплатил е концесионното си възнаграждение за годината и отговаря на изискванията на чл. 7 от Методика за определяне размера на намалението на дължимото концесионно възнаграждение и наемна цена за 2020 г., съответстващо на намалението на цените на чадър и шезлонг за летен сезон 2020 г. и за удължаване на срока на концесията и на наема.

За удължените срокове на концесиите концесионерите дължат заплащане на концесионни възнаграждения или плащане при условия и в срокове съгласно договорите си за концесия.