Потенциала на планинските ни курорти, културния туризъм и балнеотуризма показваме на Международното туристическо изложение „СЛОВАКИЯТУР 2010" в Братислава, съобщават от пресцентъра на Министерството на икономиката енергетиката и туризма (МИЕТ).

Страната ни е представена на форума с с национален щанд, а заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов ще гооткрие.

Словакия може да предложи на българските туристи разнообразни възможности за СПА-отдих и балнеологична почива. От своя страна България разполага с добра база за целогодишна почивка.

Основният поток словашки туристи към страната ни традиционно избира Черноморието и Братислава е сред приоритетните за нас пазари.

За първите 9 месеца на 2009 г. обаче България е посетена от близо 47% по-малко словашки туристи в сравнение с 2008 г.

Възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в икономиката, енергетиката и търговията между България и Словакия ще бъде тема на разговора на заместник-министър Иво Маринов с Павол Крищов, зам.-министър на икономиката на Словашката република (държавен секретар).

Въпреки традиционно добрите отношения за първи път словашкият внос в България отбеляза спад през първото полугодие на 2009 г. заради глобалната икономическа криза.

През 2008 г. износът от България за Словакия е намалял с 19% спрямо 2007 г. Стокообменът за деветмесечието на 2009 г. е над 202 млн. евро, но спадът е повече от 12% спрямо същия период на 2008 г.

Нашата страна изнася за Словакия кабели, валцувани продукти, храни, масла, необработени метали, а внася оттам телевизионна и битова техника, хартия, леки автомобили, медикаменти и др.

За насърчаване на търговските отношения двете страни планират размяна на търговски мисии. БТПП и САРИО подготвят българска икономическа мисия в Братислава по време на изложението КОНЕКО за строителство и недвижими имоти през март 2010 г.

Очаква се визитата в Братислава да набележи мерки за активизиране на консултативната комисия между двете икономически министерства, както и на преките контакти между малките и средните предприятия.

В областта на енергетиката България и Словакия ще обсъдят сътрудничеството си по прилагане на европейското законодателство в сектора - либерализация на пазара и независимост на операторите на преносни системи, насърчаване на ВЕИ, диверсификация на газовите доставки, както и ангажименти по големите международни проекти в региона.