Решени сме да направим всичко възможно за разрешаване на натрупаните през годините проблеми в зимните курорти, но в рамките на българското законодателство и в интерес на икономическото развитие.

Това заяви заместник министър-председателят по икономическото развитие Даниела Бобева при откриване на зимния туристически сезон в Пампорово.

Тя информира, че са предприети мерки за облекчаване на визовия режим по отношение на турските граждани, които представляват сериозен потенциал за увеличаване на туристите в зимните курорти. Намален е срокът за издаване на визите, а също така са създадени условия за намаляване на цените.

За увеличаване на туристите в зимните ни курорти зам. министър-председателят Даниела Бобева инициира кампания, която се провежда чрез службите за търговско-икономически връзки в чужбина. Предстои провеждане на целева рекламна кампания на ски курортите ни за турския пазар в някои от най-популярните издания за туризъм.

По думите на Бобева прогнозите са за много добър зимен сезон и сериозен ръст в броя на туристите.

От своя страна зам.-министърът на икономиката с ресор туризъм, Бранимир Ботев, съобщи, че очакванията са тази година да отчетем 7 милиона чуждестранни туристи, а приносът на туризма в брутния вътрешен продукт да се увеличи.