Председателят на Националния борд по туризъм (НБТ) Поли Карастоянова предложи в съответствие с европейската практика, много скоро да се изработи и приеме Закон за проституцията.

Да се създаде също така туристическа полиция, като нейните служители да преминат през езикова подготовка, предложиха представители на НБТ по време на срещата си със зам.вътрешния министър Камен Пенков.

От "Албена" АД предлагат МВР да даде специален статут на курортните комплекси да се приемат необходимите мерки за осигуряването на ред, сигурност и спокойствие на туристите.

За по-голяма взискателност към чуждестранните гости, стриктно прилагане на закона при нарушения, призовават от Балкан Холидейз.

Най-големият български туроператор предлага още незабавни действия на дежурните служители на МВР при повикване, особено през нощта. Както и засилен контрол от КАТ, стриктно спазване на правилата на движение, и паркиране на автомобилите в курортните комплекси.

Димитър Хаджиниколов призова МВР да пристъпи към акция "Респект" и по българските курорти, като, разбира се, не се нарушават ничии права. Според него мотото на българския туризъм трябва да бъде "Сигурност, сигурност, сигурност".

От НБТ поискаха да се ускорят процедурите на граничните пропускателни пунктове, за туристи, особено когато се отнася до автобуси с деца.

Заместник министър Камен Пенков отбеляза по време на разговора, че служителите на МВР по Черноморието работят при мизерни условия и ужасно напрежение.

Съгласни сме с предложението на бизнеса да се финансира увеличението на бройките полицаи за курортните комплекси, посочи той, но цитира опонентите на тази идея, които задават въпроса - А какво ще стане, ако се откажат от догодина от тази подкрепа?!

Туристите и служителите на реда са като сиамски близнаци, добрите условия за едните са добри и за другите. Закон за проституцията трябва да се приеме час по скоро, разчитам и на вас да дадете предложения за това, заяви в заключение Пенков.