Зимните курорти у нас страдат от остър недостиг на работна ръка. Две седмици преди началото на зимния сезон в планинските курорти няма достатъчно работници, които да поемат туристическата вълна.

В ски курортите у нас се търсят близо 2 000 души за сезонна работа. Липсват най-вече сервитьори, готвачи и камериерки, съобщи Нова телевизия.

Банско се подготвя за предстоящия сезон

Банско се подготвя за предстоящия сезон

Новият сезон отваря около 5 000 работни места

Според представители на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Чепеларе и Смолян в България няма работна ръка, защото младите хора масово напускат страната. Те предпочитали да работят на същите професии, но в зимните курорти в Австрия и Германия, където заплащането е средно между 1 200 и 2 000 евро на месец.

Поради тази причина хотелиерите се обръщат към работниците в вътрешността на страната. Според тях проблемът може да се реши и с привличането на повече работници от трети страни. В този контекст работодателите в туризма апелират държавата да подготви реформа в образованието.

Изискват по-малко "бумаги" от бизнеса за наемане на работници извън ЕС

Изискват по-малко "бумаги" от бизнеса за наемане на работници извън ЕС

Отпадат документите за регистрация на фирмата и единния идентификационен код

Очакванията са, че през идващия зимен сезон в зимните ни курорти ще има рекорден брой туристи. Според прогнозата на Министерството на туризма се очаква ръст в посещаемостта около 10%.
Държавата очаква приходите от нощувки само от Пампорово да бъдат повече от 15 милиона лева. Това засилва нуждата на бизнеса от работна ръка, а до началото на сезона остават едва 2 седмици.

Валери Симеонов продължава борбата с шума в зимните курорти

Валери Симеонов продължава борбата с шума в зимните курорти

Проблемите в летния и зимния туризъм били едни и същи