Благодарение на ниско тарифните авиокомпании архитектурните постижения на европейския континент са лесно достъпна плячка за всеки европеец. Париж с Айфеловата кула, Барселона със Саграда Фамилия, Кьолн с Готическата си катедрала, Рим с Колизеума, Прага, Мадрид, Лондон... Няма смисъл да продължаваме изреждането.

Има смисъл обаче в това, което BBC са направили: да се обърнат към структурирания като платформа въпрос-отговор сайт Quora с въпроса "Кои са едни от най-малко познатите архитектурни забележителности по света?"

Заради начина, по който Quora работи, отговорите са повече от интересни. От тях ние пък си избираме пет в Азия - пак защото Европа е не е вече за напреднали.

Крепост Деравар, Пакистан

Непозната, дори и да повечето пакистанци, тази крепост е разположена в пустинята Холистан. Постройката има 40 бастиона, разположени по протежение на цялата крепостна стена, чиято дължина е около 1500 метра.

Снимка 308483

Източник: Fazal Khaliq, CC

Най-близкият град е Бахавалпур, но дори и от него посещението на Деравар отнема цял един ден, осъществява се единствено с водач и превозно средство на четири колела. За да се влезе в самата крепост е нужно специално разрешение от местните власти.

Kумбалгарх, Индия

Наричат я Великата индийска стена - по подобие на китайската. Всъщност, Kумбалгарх диша във врата на китайската, защото е второто по дължина подобно архитектурно съоръжение.

Снимка 308475

Източник: iStock

Дължината на стената е 36 километра, по протежението на които са разположени седем подсилени крепостни врати. На места ширината й достига 4.5 метра. Започната е през 1443 г. от местния владетел Рана Кумбха и според легендата за успешното й издигане е било направено доброволно човешко жертвоприношение.

Към настоящия момент стената Kумбалгарх „защитава“ повече от 360 религиозни храма.

Джамия на шейх Лотфолах, Иран

Снимка 308482

Източник: iStock

Исфахан, където е разположена тази джамия, е третият по големина град в Иран, но спокойно би могъл да води класацията, когато говорим за интересни архитектурни и исторически забележителности. В крайна сметка е бил столица на Персийската империя по времето на династията на Сефевидите от XVI до XVIII век.

Снимка 308479

Източник: iStock

Джамията на шейх Лотфолах, известна и с името Шахската джамия, е построена по заповед на шах Аббас I Велики за 16 години - от 1603 до 1609 г., и е разположена в източната част на площада Нагш-е Джахан. Тя няма минарета, защото първоначалното й предназначение е било да бъде използвана единствено от шахския двор.

Кладенец Чанд Баори, Индия

Построен от крал Чандра от династията Никумбха, Чанд Баори е създаден с идеята да бъде едновременно практично и красиво съоръжение. Това е един от най-старите стъпаловидни кладенци не само в щата Раджастан, но и в целия свят.

Снимка 308478

Източник: iStock

Геометрията, вложена в изграждането на стъпаловидната структура, е гарантирала достъп на местното население до вода през цялата година. В дълбочина конструкцията е малко над 30 метра, като до дъното водят 3500 тесни стъпала, разположени в 13 етажа. Според най-разпространената теория Чанд Баори е събирал скъпоценната за този щат със сух климат вода и е бил доста успешен притегателен център за социални контакти.

Площад Регастан, Узбекистан

Снимка 308480

Източник: iStock

Регестан е площад в град Самарканд. В древността оттук е минавал прословутият Път на коприната, свързващ Китай със Средиземноморието. Минали са и не един и двама владетели - като започнем с Александър Македонски, Чингис хан и Тимур. Затова и градът се е славел със своите дворци, духовни университети и обсерватории.

Снимка 308481

Източник: iStock

През 2001 г. ЮНЕСКО включва площада Регастан в своя списък на световното културно и природно наследство. Тук едно срещу друго са разположени три мадресета (ислямски училища) - на Улуг Бег (1417-1420 г.), на Шер Дор (1619-1636 г.) и на Тилиа Кори (1646-1660 г.).