Да спим спокойно се все по-често се превръща в мисия невъзможна, особено когато водим забързан начин на живот, а ежедневието ни е изпълнено със  задачи и стрес. Недоспиването ни прави и по-малко ефективни и оказва влияние на здравословното ни състояние, тъй като ни прави раздразнителни. 

Ето няколко прости съвета, които могат да ни помогнат да заспиваме по-бързо, подбрани от Business Insider.

  1. Без осветление в стаята

Въпреки че звучи напълно очевидно, едно от най-неподходящите неща, които правим по време на  сън, е да оставяме лампите в спалнята включени. 

Ярката светлина кара мозъка ни да смята, че все още е ден и възпрепятства отделянето на хормони, които имат основно значение за здравия сън - например такъв е мелатонинът.

  1. Дръжте телефона далеч от леглото

Многобройни проучвания са доказали, че дългото взиране в екрана на смартфона преди сън влияе неблагоприятно върху заспиването. В това число влизат както телефоните, така и екраните на телевизора или пък таблета.

  1. Кафето е напълно излишно

Често мислим, че кофеинът ни помага да преборим симптомите на съня, но се оказва, че кафето влияе и върху причиняването им, което ни отнема повече време да заспим, дори и да не сме отпивали от топлата напитка  точно преди лягане.

  1. Алкохолът – вън от менюто

Алкохолът е един от най-големите врагове на съня, а в това число влиза дори и чашата червено вино, за която се твърди, че е здравословната препоръчителна доза от течността. В същото време алкохолът дори повишава риска от развитие на заболявания като сънна апнея.

  1. Без досадници в спалнята

Винаги трябва да сме сигурни, че човекът, с когото делим една постеля, ни прави щастливи. Проучвания сочат, че щастливите в личен план двойки спят по-спокойно, когато са заедно. Такива двойки се оказва, че са и по-удовлетворени в личните си взаимоотношения.

  1. Затоплете крайниците си преди лягане

Допирът на ръцете и краката до бутилка топла вода докато сме в легнало положение, влияе значително на заспиването. Ако нямате бутилка с топла вода под ръка, носенето на чорапи в леглото също върши добра работа.

  1. Вземете горещ душ преди лягане

Въпреки че няма много категорични научни доказателства, този трик помага на тялото да се отпусне и по-лесно да се отдаде на дълбок и спокоен сън.

  1. Намерете кътче на блаженство в мислите си

Много хора, които страдат от безсъние, се оплакват, че мрачни и нежелани мисли ги държат будни. Проучвания сочат, че фокусирането върху приятни картини в съзнанието ни, докато си лежим в леглото, могат да ни накарат да заспим спокойно.

  1. Слушайте музика

Класическата музика преди лягане помага за релаксацията на тялото и значително подобрява съня. Ако не сте фенове на класиката, то пък, всяка любима песен върши работа.

  1. Потопете стаята си в лавандулов аромат

Мирисът на лавандула помага на младите мъже и жени да спят дълбоко и да се събуждат по-свежи.