Предстоящата ротация в България привлича вниманието и на останалите страни. Това заяви премиерът Николай Денков пред журналисти след Конференция по сигурността в Мюнхен.

Всички очакват този процес да е успешен, за да продължим съвместната работа. Според Денков ротацията има смисъл, ако се изпълнява управленската програма.

Той подчерта, че споразуменията трябва да се спазват и той ще подаде оставката на правителството на 6 март. След това ще продължи да си изпълнява задълженията, докато се вземе следващо решение.

Запитан дали още настоява за поста министър на външните работи, Денков каза, че трябва да се намери решение, приемливо и за двете страни.

Трябва да има контакт с външните партньори, убеден е премиерът. Този контакт и ротацията могат да станат най-лесно, ако просто си сменим местата с Габриел, смята Денков. По думите му предстои разговор с ГЕРБ защо това е проблем.

Денков коментира, че по време на конференцията по сигурността в Мюнхен е станало ясно, че Европа е единна и трябва бързо да изгради своя отбранителен капацитет. Освен това е станало ясно, че има силна подкрепа на САЩ за Украйна.

"По отношение на България прави впечатление колко е важна ролята ни в Източния фланг", каза премиерът.

МВнР – най-важната институция в изпълнителната власт

МВнР – най-важната институция в изпълнителната власт

Пълен Шенген и еврозоната биха означавали неоспорима европейска легитимност както за управленската конструкция, така и за всички нейни решения в политиката и публичната сфера