"Неизбежно в сърцата на българите образът на Левски се явява, за да почувстват това упование, тази сила, която е необходима на българите, за да посрещнат предизвикателствата на новото време." Това заяви председателят на Изпълнителното бюро на Общобългарски комитет "Васил Левски" Васил Василев на днешното честване на Годината на Левски.

Днес се проведе заключителното заседание на Националния инициативен комитет за честването на 180-годишнината от рождението на Васил Левски.

"Левски е идеология. Идеология на българския дух", изтъкна Василев.

"Държавата отпусна значителни средства за реализацията на почти всички инициатива, във връзка с честванията", обясни той.

Василев акцентира, че в рамките на цялата държава са се провели десетки, дори стотици разнообразни инициативи във връзка с честванията. По думите му идеята на Левски продължава да бъде смисъла на това което българите искат.

2017-а  - Годината на Васил Левски

2017-а - Годината на Васил Левски

Ще бъде отбелязана с прояви в страната и чужбина

"Може би заради това Годината на Левски действително имаше много силен ефект", предположи Василев.

Той благодари за подкрепата на институцията на Министерството на културата и обясни, че идеята е припозната от трима министри.

Дейността започна, когато Вежди Рашидов беше министър на културата, след това инициативата продължи при мин. Младенов, сега мин. Банов също подкрепя изцяло дейността, обясни Василев.

В зала "Средец" на Министерство на културата, където се проведе последното заседание е подредена изложба, организирана от проф. Пламен Вълчев.

Изложбата показва Левски, рисуван от най-големите български художници, но и неговите завети, неговия живот и описание. Стиховете на Ботев и Вазов също са сред експонатите на изложбата заедно с част от протокола от разпита на Левски пред съда.

Васил Василев обяви, че тази изложба ще бъде изпратена във всички български училища в чужбина. Така ще ,може да стигне и до сърцата на тези деца, които живеят в една чужда среда, в която почти нищо не се знае, нито за българската история, нито за Левски, каза Василев.

"Това е начина, по които държава, обществени организации, общини могат да взаимодейства в името на националните цели", възторжено изтъкна Василев.