Вътрешният министър Валентин Радев, регионалният Николай Нанков и главният прокурор Сотир Цацаров предприемат проверки и мерки, свързани с безопасността на пешеходните пътеки.

"Недопустимо е ежедневно да се газят и убиват хора на пешеходни пътеки. Често пъти това са деца, които са научени да спазват правилата на движение от родителите си, но убити от водачи, които не са научени да спазват тези правила. Това е водещият мотив заради който взехме решение да бъде проведена една общонационална проверка на пешеходните пътеки", заяви Цацаров и уточни, че проверката се провежда от Прокуратурата и е разпоредена от него.

Припомняме, последният драстичен смъртен случай на пътя бе в Първенец, където джип връхлетя върху майка и детенцето й. Възрастната жена се оказа с леки наранявания, но детето почина на място. В Първенец искат доживотна присъда за шофьора. 

Кола блъсна баща и дете на пешеходна пътека в Казанлък

Кола блъсна баща и дете на пешеходна пътека в Казанлък

Детето е 12-годишно

Тя се възлага на МВР и МРРБ, като до края на февруари 2018 г. ще бъде извършена проверка на всички пешеходни пътеки за съответствие с действащата нормативна база. Целта е да се отчете и провери за всяка пешеходна пътека дали материалите, с които е изпълнена съответстват на изискванията, изпълнени ли са критериите за местоположение, дали са боядисани в бяло, и ти както предвижда наредбата. Ще се проверява и дали зебрата е обозначена със знак, дали са светлоотразителни.

Валентин Радев изнесе информация, според която в извън населените места тежките ПТП за миналата година са 4038, в населените са 2269 . В населените места загиналите са 179, а извън тях 435. В селата и градовете, където отговорността е на общините, ситуацията е следната - в селата всяко 12- то ПТП завършва със смърт, а в градовете - всяко 26- то.

Ученици и учители блокираха кръстовище в Бургас

Ученици и учители блокираха кръстовище в Бургас

В памет на 16-годишния младеж, който беше блъснат от кола край Созопол

След проверките МВР трябва да изпрати писма на Прокуратурата. Кметовете на населените места са длъжни да поддържат пътеките, иначе ще настъпят санкции от Прокуратурата. Целта е да се установят местата, където пътеките са невидими и се предпише на кметовете град по град какво да правят.

Цацаров обърна специално внимание на оцветените пешеходни пътеки, които не се забелязват, и които не са по изискванията. Ще се разполага с карта на пешеходните пътеки.

В България нарушаването на закона по пътищата е тенденция

В България нарушаването на закона по пътищата е тенденция

Николай Нанков: не държавата натиска газта след ограничението 60 км/ч

Регионалният министър Нанков уточни, че такава проверка тече по републиканските пътища и ще бъде направена карта на пътеките на пътната мрежа. Той също заяви, че пешеходните пътеки трябва да са изцяло бели, и оцветените са недопустими. Пътеките тип "гърбици" са най- много в Стара Загора, като там има намаляване на ПТП, стана ясно още от думите на Нанков.

Санкциите на общините, които ще бъдат налагани са по Закона за МВР за неизпълнение на полицейско разпореждане.