България загуби от Полша с 1-3 (14-25, 25-23, 22-25, 23-25) и ще влезе с две загуби във втората фаза на Световното първенство по волейбол. "Лъвовете" започнаха трагично, но след това изиграха три много силни гейма и малко не им достигна да се поздравят със заслужен успех.

България - Полша 14-25, 25-23, 22-25, 23-25
на живо

България - Полша 14-25, 25-23, 22-25, 23-25

"Лъвовете" имат нужда от задължителна победа

Пламен Константинов започна с Николай Учиков, Тодор Скримов, Светослав Гоцев, Георги Сеганов, Валентин Братоев, Виктор Йосифов, либера - Теодор Салпаров.

Първият гейм беше спечелен от поляците за 24 минути. Българите направиха само 14 точки. По-лошото е, че те на практика отсъстваха от полето. Курек и Кубяк си правеха каквото искат, докато нашите редяха грешките. Само Валентин Братоев успя да наниже 4 точки.

В началото на втората част българите се преобразиха. Сеганов вкара в атака всички и Братоев, Учиков и най-вече Скримов започнаха мощна бомбардировка на полското поле. Поляците се объркаха, а нашият блок намери цаката на Курек. Разликата стана пет точки 22-17, но на сервис застана Кохановски, който вчера реши и мачът с Иран. Той пусна няколко бомбени начални удари, Все пак той намери мрежата за нашата 24-та точка, след което Скримов сложи точка с бомба характеризираща играта му в гейма.

Снимка 379035

Източник: LAP.bg

Третия гейм българите започнаха много мощно и поведоха с 3-0. Тогава Скримов се проби на посрещане и гостите поведоха с 8-6 до първото техническо прекъсване. Поляците успяха да се възползват от няколко хаотични разигравания и дръпнаха с 16-9. Ники Пенчев смени Скримов, с което посрещането беше стабилизирано, а Градинаров влезе на мястото на Учиков, който демонстрира драматичен спад в играта си. Николай Николов се включи на мястото на Гоцев, който се умори. Това даде шанс разликата да бъде сведена до две точки, но точно Братоев, който играеше блестящо сбърка сервиса, донесъл 25-точка за поляците.

Четвъртият гейм беше много оспорван и вървеше точка за точка. В средата българите се подведоха по хаотичната игра на поляците и неусетно изостанаха с 11-14. Това не беше фатално и те заиграха много силно в защита. Малко по-малко разликата беше съкратена и се достигна до равенство 21-21. Тогава отлично играещият Братоев заби в аут. Но все пак "лъвовете" успяха да поведат с 23-22 след хубав блок на Николов.

Снимка 379036

Източник: LAP.bg

Братоев, очевидно получил карт бланш, не можа да вкара бомбен сервис. Тогава от другата страна застана Кохановски. Константинов взе прекъсване, за да го смути, но това не сработи. Полякът заби два бомбени начални удари. Те бяха отразени много трудно и Сеганов не можа да избере правилното решение и вдигна там където се беше насочил полския блок. Тези две точки решиха мача за 25-23 за Полша. Така и не можахме да разберем, какво щеше да се случи в тайбрека.

Валентин Братоев реализира 19 точки. Той завърши успешно 16 атаки от 27 възможности. Тодор Скримов и Николай Учиков завършиха с по 8 точки, но те играха само до средата на третия гейм. Гоцев, както и резервите Градинаров и Николов останаха с по 4 точки. Разпределителят Сеганов се  разписа на два пъти, а игралият в четвъртия гейм Ники Пенчев заби 3 пъти успешно.

Така България ще играе в група "G" в София заедно със САЩ, Иран и Канада. Американците влизат без загуба, персите са с една, а ние и "кленовите листа" сме с по две. За да се класираме за финалната шестица са ни необходими три победи. Волейболистите на САЩ могат да спечелят групата и с една загуба, което значи, че може би ще трябва да сме между двата най-добри втори отбора от четирите потока.

Снимка 379037

Източник: LAP.bg