Снощи станаха ясни шестте отбора, които си осигуриха квоти за мъжкия волейболен турнир за Олимпийските игри в Токио догодина. Както и при дамите, фаворитите взеха своето.

Първите 5 отбора в Световната ранглиста - Бразилия, Полша, САЩ, Русия и Италия се класираха за Олимпиадата. Както и в дамската надпревара седмият тим Аржентина успя да се справи с шестия Канада. В нежния пол комбинацията беше Италия - Холандия.

Най-оспорван беше мачът във Варна, където българските национали бяха на косъм да победят фаворизираните бразилци. Група "А" се сведе само до този двубой, защото Египет и Пуерто Рико бяха просто участници.

България загуби от Бразилия в пет гейма след изпуснат мачбол

Българските волейболисти докоснаха Токио, но загубиха спечелен мач срещу Бразилия

Нашите момчета надиграваха убедително олимпийските шампиони, но не можаха да затворят срещата

Полша загуби само гейм в домакинския турнир в Гданск. Световните шампиони се класираха след като изравниха за 1-1 срещу Словения, а след това затвориха двубоя с 3-1 гейма. Европейските вицешампиони от 2015 година имаха теоретичен шанс и дадоха здрава битка до края на втората част. Другият силен отбор в групата Франция загуби в събота от Полша с 0-3 гейма и вчера изигра протоколен мач с Тунис, спечелен с 3-1.

САЩ бяха абсолютен фаворит срещу Холандия и Белгия в Ротердам. Американците дадоха по един гейм на съперниците си, но през останалото време бяха безапелационни. Южна Корея беше на прага на сензация срещу домакините, спечелвайки два гейма.

Русия разби Иран с 3-0 гейма в Санкт Петербург. Сборная не загуби гейм и се справи лесно в предишните два дни с Куба и Мексико. Кубинците взеха две партии на Иран и загатна, че персите нямат шанс за директна виза от тази група.

Анализ на играта на българските волейболисти в снощната драма срещу Бразилия

Анализ на играта на българските волейболисти в снощната драма срещу Бразилия

Вече имаме пълноценни посрещачи, а Георги Сеганов се утвърди като титулярен разпределител

Италия също взе решителния мач срещу Сърбия с 3-0 гейма. Домакините на турнира в Бари за малко щяха да загубят от Австралия, но се измъкнаха след пет гейма. Австралийците взеха гейм и на Сърбия и в последния ден разгромиха участващия като пълнеж отбор на Камерун с 3-0.

Най-оспорвана се оказа квалификацията в Нинбо, Китай. Там Канада беше водач на група "F", но още в първия ден загуби от Аржентина с 1-3 гейма. Във втория ден "кленовите листа" победиха домакините с 3-2, но загубиха и теоретичните си  шансове. Аржентина се наложи в решителния мач срещу Китай с 3-2 и се класира за Олимпиадата. В този поток беше и симпатичният тим на Финландия, който беше "боксова круша" за пореден път.

Снимка 430611

Източник: fivb.org

Оставащите 5 квоти за Олимпиадата ще бъдат разпределени на континентално ниво.

В зона "Африка" ще спорят Тунис, Камерун, Алжир и Египет. На скоро завършилото първенство на континента Тунис грабна златото след петгеймова драма с Камерун.

В зона "Азия" фаворит е Иран. Но тимовете на Австралия, Китай и Южна Корея имат своите шансове.

В Северна Америка, Канада и Куба ще определят участника в Токио. Очаква се голяма част от кубинските звезди да се присъединят през януари към тима. Само Уилфредо Леон е вече поляк, а Леал стана бразилец и показа класата си във Варна.

От Южна Америка ще се класира един слаб отбор. Без Бразилия и Аржентина квалификацията става посредствена. Там за квотата ще спорят Чили, Колумбия и Венецуела.

България може да игре в европейската квалификация. За целта нашите момчета трябва да са сред осемтте най-добри на Евроволей 2019 без тимовете на Русия, Полша и Италия. Друг вариант е вземане на домакинство, но това е много малко вероятно. Основните ни съперници са Франция и Сърбия. С играта от снощи шансовете ни са реални.

Снимка 438036

Източник: fivb.org