Общото състояние на 27-те руски милиардери през първите два месеца на 2018 г. се е увеличило с 11,4 млрд. долара, според индекса Bloomberg Index Billionaires Index (BBI).

Индексът се изчислява въз основа на стойността на акциите и отчетните данни на компаниите, в които милиардерите имат акции. За някои компании изчислението се основава на съотношението на капитализацията на компанията към EBITDA или цената на акцията спрямо печалбата на акция.

Според BBI основният акционер в "Северстал" Алексей Мордашов остава най-богатият човек в Русия , като неговото състояние от началото на 2018-а е нараснало с 239 милиона, до 19,9 милиарда долара.

На второ място принадлежи на президента на "Норилски никел" Владимир Потанин, чието състояние се увеличава с 613 милиона до 19,6 млрд. долара.

Третата позиция е заета от председателя на борда на НЛМК (Новолипецки металургичен комбинат) Владимир Лизин, чийто капитал е нараснал с 924 милиона за два месеца до 18,9 млрд. долара.

Състоянието на ръководителя на енергийната компания "Новатек" Леонид Микелсон се е увеличило с 948 милиона, до 17,6 млрд. долара.

Председателят на Съвета на директорите и основен собственик на група "Ренова" Виктор Векселберг, увеличава капитала си с 438 млн. долара и се оказва на пето място със състояние за 16,7 млрд. долара.

Капиталът на основателя на USM Holdings Алишер Усманов нараства с 1,01 милиарда, до 15,5 милиарда долара. Основният собственик на "Еврохим" Андрей Мелниченко е увеличил състоянието си с 1,05 милиарда долара, до 14,9 милиарда.

В Топ 10 на руските богаташи влизат също така Вагит Алекперов, Михаил Фридман и Роман Абрамович. Алекперов, основен собственик в "Лукойол" е станал по-богат с 1,96 млрд. долара, като състоянието му достига 14,5 млрд. долара.

Фридман, напротив, загуби 474 милиона долара, като капиталът му в момента се оценява на 13,9 милиарда. долара Абрамович увеличи богатството си с 993 млн. - до 13,5 млрд. долара.

Генадий Тимченко и Михаил Прохоров заемат 11-а и 12-а позиция в класацията на Bloomberg със съответно 12 и 11,5 милиарда долара. Най-сетне.

Но последното - 27 място сред милиардерите на Русия в индекса на BBI се оказа генералният директор на Уралската минно-металургична компания (UMMC) Андрей Козицин, като той е увеличил състоянието си със 78,4 милиона, до 4,43 милиарда долара.