Код „жълто" е обявен за утрешния 6 септември за седем области на Северозападна и Централна България заради интензивни валежи, съобщиха от НИМХ.

Това са областите Видин, Монтана, Враца, София, Ловеч, Пазарджик и Пловдив.

По-интензивни ще са валежите тази нощ и до обяд на 6-и. Очакваните количества за денонощието са около 15-25 л/кв.м., локално до 40-50 л/кв.м.

От ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" предупреждават, че валежите през следващото денонощие могат да доведат до повишаването на речните нива на почти всички реки на територията на областите на Габрово, Ловеч, Смолян, Кърджали, Ст. Загора, Ямбол и Хасково.

Експертите препоръчват предприемането на допълнителни превантивни мерки в областите с интензивни валежи и изпратиха писма с указания до областните управители.

Незабавно трябва да бъдат прегледани задълженията на всички структури - местни и държавни, заложени в областните планове за защита на населението при наводнение. Важно е да бъде осигурено непрекъснато наблюдение на критичните участъци по поречията на реките и водоемите, както и състоянието на язовирните стени и хидротехническите съоръжения към тях. Необходимо е да се създаде и организация за своевременно информиране на хората в критичните участъци, с готовност за евакуация. При настъпване на критична ситуация местната власт трябва незабавно да подаде информация до засегнатите граждани и до силите на Единната спасителна система, се казва още в препоръките на дирекцията.

От ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" припомнят, че служителите й по места са в оперативна готовност и ще окажат необходимото съдействие за изпълняване на тези превантивни действия.