Червен код - най-високата степен на опасност, е обявен за 6 март в Смолянска и Кърджалийска области. Това сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Според НИМХ - БАН червеният код означава много опасно време. Прогнозирани са метеорологични явления с изключителна интензивност. Възможни са големи щети. Явленията може да заплашват живота в голяма част от областта. Задължително трябва да се следват разпорежданията и всички съвети, дадени от властите, и да има готовност за извънредни мерки.

Черният код в Смолянска и Кърджалийска области е обявен заради снеговалежи и бурен вятър. Очакват се обилни снеговалежи до 70 л/кв. метра. Ще се образува нова снежна покривка около и над 30 см. Ще бъде и ветровито, с умерен до силен вятър. Ще има условия за виелици и навявания.

Оранжев код за обилни снеговалежи е обявен в четири области: Пазарджишка, Пловдивска, Старозагорска и Хасковска. В Хасковско снеговалежите ще достигнат до 70 л/кв. метър. Те ще бъдат придружени от бурен вятър. НИМХ предупреждава, че ще има условия за виелици и навявания.

В останалите три области с оранжев код се очакват значителни валежи - в равнинната част от дъжд и сняг до 30-40 л/кв. метра, а в планинската - до 60 л/кв. метър валежи от сняг.

Всички останали области в страната са в жълто. В Западна и Северна България жълтият код е заради прогнозирани интензивни снеговалежи. В Източна България кодът е заради интензивни валежи от дъжд, които до вечерта ще преминат в сняг.

Припомняме, МОСВ предупреди за очаквано покачване на речните нива.