В по-голямата част от страната е обявен жълт код за проливен дъжд и силен вятър в събота. Това показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Предупредителният код е в сила за 18 области. Това са: Видин, Монтана, Враца, Кюстендил, Перник, София, София област, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Стара Загора Сливен, Ямбол, Пловдив, Пазарджик.

През нощта срещу събота ще има интензивни валежи от дъжд, като на места ще са придружени с градушки. Очакваните количества са 15-20 литра на кв. метър. Локално може да паднат до 50 литра на кв. метър. Ще духа силен северозападен вятър със скорост 15-20 метра в секунда. Поривите му ще достигнат до 22 метра в секунда.

В останалата част от страната не са обявени кодове за опасни метеорологични условия.

Синоптиците прогнозират, че през нощта от запад на изток ще преминава студен атмосферен фронт и на много места ще се развива купесто-дъждовна облачност. Ще има интензивни, краткотрайни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра.

На места в Западна и Централна България, а в сутрешните часове и в Източна България, ще паднат значителни по количество валежи. Очакват се и градушки.

През деня в Западна и Централна България отново ще има превалявания с гръмотевици. Преди обед в източните райони валежите ще продължат, а в следобедните часове постепенно ще започнат да спират.

Минималните температури ще са между 8 и 13 градуса, за София - около 9 градуса. Максималните температури ще са от 17 до 22 градуса, в София - около 17 градуса.

В неделя валежите ще продължат.