Великият френски биатлонист Мартен Фуркад спечели последното състезание в бляскавата си кариера - преследването на 12.5 км, проведено в Контиолахти, Финландия. Това се оказа, че е последното състезание за сезон 2019-2020 и се проведе традиционно за последните седмици без публика.

Всички биатлонисти трябва днес да напуснат северната страна, защото от утре там най-вероятно ще има извънредно положение, което е задължително в битката срещу пандемията.

Мартен Фуркад слага утре край на кариерата си

Мартен Фуркад слага утре край на кариерата си

Французинът ще стартира в Контиолахти

Мартен стартира с №2 в преследването, но след втората стрелба успя да излезе начело, възползвайки се от грешка в стрелбата на лидера Йоханес Тингнес Бьо. Друг французин - Емилен Жаклен вървеше заедно с Мартен. В последната четвърта стрелба и двамата се пропукаха. Мартен направи две грешки, а Жаклен - три. Това даде възможност на техният сънародник Куентен Фийон Майе да се включи в битката за призовите места.

В края Фуркад намали темпото, но останаха 2.9 секунди от преднината му. Фийон-Майе финишира втори, а Жаклен трети на 4.5 секунди.

Йоханес Бьо се провали на третата стрелба с три грешки. Но в четвъртата, която се оказа решаваща са спечелването на Големия кристален глобус той свали и петте мишени. Четвъртото място след нея му гарантираше голямата победа и той без много зор завъртя последната обиколка.

Така всички останаха щастливи. Мартен Фуркад спечели състезанието, Жаклен малки глобус в дисциплината, а Бьо голямата купа.

В днешното състезание нямаше български участници.

Снимка 471578

Източник: GettyImages

В класирането за малкия Кристален глобус в преследването на първо място е Емилен Жаклен с 232 точки. Втори е Мартен Фуркад с 230 точки, колкото има и третият Куентен Фийон-Майе. Бьо остана едва четвърти с 217 точки.

Крайно класиране за мъжката Световна купа по биатлон сезон 2019-2020:

1 Йоханес Тингнес Бьо Норвегия 913
2 Мартен Фуркад Франция 911
3 Куентен Фийон-Майе Франция 843
4 Тарей Бьо Норвегия 740
5 Емилен Жаклен Франция 726
6 Симон Дестйо Франция 672
7 Александър Логинов Русия 629
8 Бенедикт Дол Германия 613
9 Йоханес Дале Норвегия 576
10 Ветле Сящад Кристиансен Норвегия 566

В крайна сметка общият брой състезания беше ограничен на 26.