Индия удължи извънредното положение до 3 май, пише "Гардиън".

Днес по време на телевизионно обръщение премиерът на азиатската страна Нарендра Моди съобщи, че националната блокада в Индия ще бъде удължена до 3 май.

Индия удължава блокадата след хиляди нови случаи от COVID-19

Индия удължава блокадата след хиляди нови случаи от COVID-19

Въпреки разрушителния ефект върху икономиката

Блокадата в Индия, наложена над цялото население от 1,3 милиарда души, е най-голямата по рода си в целия свят и причинява голямо човешко страдание от налагането й на 24 март.

Милиони работници от чужбина и 300 милиона души, които живеят под прага на бедност, са изключително засегнати от липсата на работа и възможност да се придвижват. Много хора нямат достъп до храна.

По време на речта си Моди благодари на хората, че се държат като "дисциплинирани войници". Той подчерта, че са поели по правилния път.

Индия трудно удържа коронавируса в претъпкани квартали

Индия трудно удържа коронавируса в претъпкани квартали

Непосилна задача в бедните гета на страна с 1,3 млрд. население

В Индия случаите на заразени с коронавирус са около 10 000, а починалите са 339.

Моди вярва, че Индия активно ограничава заразата и реагира успешно в сравнение с много държави на Запад.

"В сравнение с развитите държави по света Индия е в много по-добра позиция", убеден Нарендра Моди.

Министърът-председателят каза още, че от 20 април ще има постепенна отмяна на ограничителните мерки в някои определени райони, където няма риск да се превърнат в огнища, но това ще се решава поотделно.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 1,77 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 111 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 1,92 млн. случая и над 119 000 починали в 185 държави, възстановили са се повече от 458 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".