Индия се очаква да удължи с 2 седмици мерките след хиляди нови случаи от COVID-19. Това решение вероятно предстои да бъде оповестено официално, но регионални лидери вече загатнаха за това след срещата си с премиера Нарендра Моди, съобщиха световните информационни агенции. То ще се случи въпреки разрушителния ефект върху икономиката на страната от принудителното спиране на работа в редица сектори.

Причината са регистрирани хиляди нови случаи. Повече от 1000 нови случая на Covid-19 са били потвърдени през последните 24 часа, като общо те са 7 529, сочат данните на здравното министерство. Броят на смъртните случаи е 242.

Индия принудена да изнася хидроксихлорохин след натиск от Тръмп

Индия принудена да изнася хидроксихлорохин след натиск от Тръмп

Въпреки че не е доказано дали лекарството помага срещу вируса, то вече е използвана при 1500 пациенти с коронавирус в Ню Йорк

Здравните власти предупредиха, че ако не бъдат въведени мерки за ограничаване, броят на положителните случаи може да надхвърли 45 000 души.

Всички, с изключение на работещите в здравеопазването и предоставящи основни услуги и стоки, бяха принудени да стоят у дома, а полетите, влаковете и движението на автомобили бяха спрени. Границите между държавите са затворени и е разрешено само движение на основни стоки.

Тези ограничения принудиха властта в страната да ореже заплащането си с 30 процента.

"Премиерът взе правилно решение за продължаване на блокадата на страната", заяви главният министър на Делхи Арвинд Кейривал в Twitter скоро след като Моди проведе среща с главните министри на регионалните правителства на Индия.

"Днес Индия е в по-добра позиция от много развити страни, тъй като започнахме блокирането рано. Ако всички мерки бъдат спрени сега, всичко ще бъдат загубено. Затова е важно да ги разширим ", твърди Кейривал.

Припомняме, че по-рано вече бе съобщено, че разпространението на вируса се удържа много трудно - особено в по-бедните и гъсто населени квартали на страната.

Индия трудно удържа коронавируса в претъпкани квартали

Индия трудно удържа коронавируса в претъпкани квартали

Непосилна задача в бедните гета на страна с 1,3 млрд. население

Премиерът Моди наложи национално блокада до 14 април, като заяви, че това е единственият начин да се избегне катастрофа в Индия, където обществената здравна система е слаба.

Индия одобри определено количество износ на хидроксихлорохин. Препаратът против малария е разглеждан като потенциален лек срещу коронавируса. Индия ще изнесе от лекарството след натиск от президента Доналд Тръмп, който призовава американците да го вземат, писа по-рано "Гардиън".

Индия, най-големият производител на хидроксихлорохин, наложи временна забрана за износ на лекарството, за да се запаси.

Коронавирус: Властта в Индия си орязва заплатите с 30 на сто

Коронавирус: Властта в Индия си орязва заплатите с 30 на сто

Към момента там са регистрирани малко над 4 000 заразени

Въпреки че не е доказано дали лекарството помага срещу вируса, то вече е използвана при хиляди пациенти с коронавирус в Ню Йорк.