Индия е изправена пред трудна битка за овладяване на огнища на коронавирус в бедняшките квартали на огромната финансова столица Мумбай на фона на опасенията, че вирусът набира скорост в гъстонаселените улички, където е невъзможно да се наложи пълно блокиране, съобщава "Ройтерс".

Индия, втората по население държава в света след Китай с 1,3 милиарда души, съобщава за над 5800 случаи на вируса, включително 169 смъртни случая, далеч от високите установени случаи в няколко европейски страни и САЩ.

Но западният щат Махараштра, столицата на който е Мумбай, се превърна в гореща точка с над 1100 от тези случаи. Морската бедняшка улица в Уорли Коливада в Мумбай е в район, в който са регистрирани 184 случая в сряда, според последните данни, спрямо 133 предния ден. В района, в който е Дхарави, един от най-големите бедняшки квартали в Азия, 12 души са тествани положително към сряда, спрямо осем предишния ден.

Властите в Мумбай твърдят, че големият брой случаи в града отчасти произтича от по-сериозно тестуване. Местната власт твърди, че е успяла да постави карантина на над 24 000 души, за да спре епидемията, но официалните лица признават, че са изправени пред непосилна задача в бедните гета. "В жилищните общества трябва да проследим дузина, но в бедните квартали трябва да намерим стотици".

Премиерът Нарендра Моди наложи национално блокада до 14 април, като заяви, че това е единственият начин да се избегне катастрофа в Индия, където обществената здравна система е слаба.

Коронавирус: Властта в Индия си орязва заплатите с 30 на сто

Коронавирус: Властта в Индия си орязва заплатите с 30 на сто

Към момента там са регистрирани малко над 4 000 заразени

Но докато полицията патрулира по главните пътища в четвъртък, пазарите за храни в Дхарави са отворени и "жужат", обяснява фотограф на "Ройтерс". "Полицията накзва с пръчки всеки, който се опита да се измъкне, но това няма ефект", коментира Аджай Кюват, служител на банка в Дхарави.

Яшуант Пандей, полицейски инспектор, заяви, че става все по-трудно да се задържат хората вътре. "Понякога се ядосват, когато им казваме да отидат на закрито и заплашват да започнат протест".

Докато много жители на бедните квартали казват, че одобряват блокадата, те също така заявяват, че се измъчват да стоят в горещините в тесни едностайни мизерни помещения и се притесняват от икономическата цена. "Моята снаха трябва да смени дрехите си, да нахрани 3-месечното дете, така че трябва да седя навън. Тя се чувства неловко", казва Исмаил Мукам, който има работилница за щавене на кожи в Дхарави.

На фона на страховете от повече заразени, някои жители на Дхарави барикадират уличките си с дъски и пръчки, дори с колички и колела. "Внимание - външни лица не се допускат", пише на закачена табела.

Индия принудена да изнася хидроксихлорохин след натиск от Тръмп

Индия принудена да изнася хидроксихлорохин след натиск от Тръмп

Въпреки че не е доказано дали лекарството помага срещу вируса, то вече е използвана при 1500 пациенти с коронавирус в Ню Йорк