Близо 80 милиона души са били принудени да напуснат домовете си заради насилие и преследване, което означава, че повече от 1% от човечеството е разселено, алармира в нов доклад Агенцията на ООН за бежанците, предаде АФП.

В доклада се посочва, че в края на миналата година 79,5 милиона души живеят като бежанци, мигранти, които търсят убежище и вътрешно разселени в страните си.

"1% от световното население не може да се прибере по домовете си, защото има войни, преследване, нарушения на човешките права и други форми на насилие", обяви Филипо Гранди, Върховен комисар на ООН за бежанците, в интервю за осведомителната агенция.

Гранди подчерта, че от 2012 г. има постоянно увеличение на разселените, което според него означава, че има повече конфликти и повече насилие. Също, по думите му, означава, че няма политически решения за прекратяване на конфликтите и преодоляване на кризите.

Гранди акцентира върху това, че преди 10 г. разселените по света са били около 40 милиона души.

В края на 2019 г. един на всеки 97 души по света е бил принуден да напусне дома си. В доклада се уточнява, че близо 46 милиона са разселени в страните си, докато 26 милиона са пресекли границите като бежанци. Други 4,2 милиона са потърсили убежище. Отделно са включени 3,6 милиона венецуелци, които са избягали в чужбина.

Миналата година разселените са се увеличили с 11 милиона души.

68% от бежанците по света идват само от пет държави: Сирия, Венецуела, Афганистан, Южен Судан и Мианмар.