Украинските сили все още държат индустриалната зона и прилежащите райони в Северодонецк. Това съобщи кметът на града Олександър Стрюк, цитиран от "Ройтерс".

Той описа ситуацията като "трудна, но управляема".

Стюк посочи, че линиите на отбраната се задържат въпреки интензивния артилерийски обстрел от страна на руските сили. По негови думи обаче в момента е невъзможно цивилните да се евакуират от Северодонецк.

Градоначалникът съобщи, че около 10 000 цивилни са останали в града, който сега е основният фокус на руската офанзива в Украйна.

Русия изтласка украинските сили в предградията на Северодонецк

Русия изтласка украинските сили в предградията на Северодонецк

Руските военни имали десет пъти повече снаряжение в някои райони на града

Русия съсредоточи войските и огневата си мощ в източния град през последните седмици, за да обяви пълното завземане на Луганска област в полза на непризнатата сепаратсистка Луганска народна република. Украйна се зарече да даде сериозен отпор, заявявайки, че битката може да оформи бъдещия ход на войната.

След като заяви, че украинските защитници са отблъснали руснаците и са си върнали половината от града при изненадваща контраатака миналата седмица, вчера губернаторът на Луганска област Сергей Гайдай заяви, че по-голямата част от града отново е в руски ръце.

Превземането на Северодонецк има и стратегическо и символично значение, защото едновременно ще отвори пътя на руските войски към западния бряг на река Северски Донец и град Славянск в Донецка област и ще означава пълна окупация на Луганска област. Именно град Северодонецк е административен център на Луганска област, след като през 2014 г. проруските сепаратисти превзеха столицата Луганск и значителна чат от областта.

Гайдай: Може да се наложи украинските сили да се изтеглят от позициите си в Северодонецк

Гайдай: Може да се наложи украинските сили да се изтеглят от позициите си в Северодонецк

Не можело да става дума за отказване от града