Украинските военни може да се наложи да се оттеглят към "по-силни позиции" в източния град Сиеверодонецк, където се води новата голяма битка от руската инвазия в Украйна, но "те няма да се откажат от града", каза губернаторът на Луганска област Сефгей Гайдай, цитиран от Ройтерс.

Украйна очаква Русия да засили бомбардировките си над Северодонецк и да организира мощна офанзива, тъй като Москва съсредоточава там всичките си усилия, каза по телевизията Гайдай.

"Борбата все още продължава и никой няма да се откаже от града, дори ако нашите военни трябва да се оттеглят на по-силни позиции. Това няма да означава, че някой се отказва от града - никой няма да се откаже от нищо. Но е възможно (те) да бъдат принудени да се изтеглят", каза той.

Битката за индустриалния град се очертава като ключова, тъй като Русия съсредоточава офанзивната си мощ с надеждата да постигне една от заявените си цели - да превземе напълно Луганска област от името на проруските сепаратисти.

"Очакваме количеството на обстрелите и бомбардировките на Лисичанск и Северодонецк да се увеличат многократно, очакваме мощни настъпления в посока Северодонецк и Попасна и опити да се пресече отново река Северски Донец, за да се създаде плацдарм и да се развие допълнително настъплението ", каза Гайдай.

Той каза, че основната цел на Русия през следващите дни е да превземе Северодонецк и напълно да отреже стратегически важния път от градовете Бахмут (Артьомовск) и Лисичанск.

"Битките ще бъдат много ожесточени и те ще хвърлят всичко, което имат, за да изпълнят тази задача", каза той.

Битката за Северодонецк е руска информационна операция под формата на сражение. Една от основните ѝ цели е Москва да създаде впечатлението, че Русия е възстановила силата си и сега ще смаже Украйна, но това впечатление е невярно. Това е заключението на Институтът за изследване на войната (ISW), който във втора информация за деня публикува анализа си за развитието на войната в Украйна. Наблюдателите заявяват, че руската армия в Украйна е все по-изтощена и не може да постигне решителна победа, особено ако украинците удържат сега.

Какво се случва в Северодонецк?

Какво се случва в Северодонецк?

При улични боеве, каквито се водят от седмица в Северодонецк, като цяло е трудно да се разбере коя страна какво контролира