Битката за Северодонецк е руска информационна операция под формата на сражение. Една от основните ѝ цели е Москва да създаде впечатлението, че Русия е възстановила силата си и сега ще смаже Украйна, но това впечатление е невярно. Това е заключението на Институтът за изследване на войната (ISW), който във втора информация за деня публикува анализа си развитието на войната в Украйна. Наблюдателите заявяват, че руската армия в Украйна е все по-изтощена и не може да постигне решителна победа, особено ако украинците удържат сега.

ISW предполага, че руснаците ще се опитат да достигнат Лисичанск от юг, като целта би била, по този начин ще се опитат да избегнат форсирането река Северски Донецк между Северодонецк и Лисичанск, където биха се сблъскали със силна украинска отбранителна линия. Украинските сили обаче все още контролират Тошкивка и Устиновка и руснаците ще трябва да установят контрол над това селище, за да продължат напред към Лисичанск по западния бряг на Северски Донец, пише ISW.

Анализаторите на института отбелязват също, че на сателитни снимки се вижда, че руснаците изграждат понтонен преход в тила си, в Купянск, северозападно от Лисичанск и Северодонецк, и това, според тях, може да показва, че руската армия укрепва логистиката на снабдяването и прехвърлянето на подкрепления в района на бойните действия, включително в Северодонецк.

По отношение на самия Северодонецк американците пишат, че е вероятно руската армия да е превзела целия жилищен сектор на града и да атакува промишлената зона, която все още се държи от украинците. Анализаторите на ISW обаче подчертават, че не знаят нищо за точната ситуация в града.

Освен това руските сили са прехвърлили войски на изток от Бахмут, за да подновят офанзивите си с цел да осигурят достъп до магистралите на североизток. Руските войски северно от Славянск вероятно ще се опитат да напреднат към Славянск и Краматорск от позиции северно от града.

Съобщава се, че руските сили по южната ос се пренасочват от Запорожка област към Херсонска област, вероятно за да подкрепят руските отбранителни позиции, които са застрашени от украински контраатаки по границата между Николаевска и Херсонска област южно от Давидов мост.