В последния си обобщен анализ Институтът за изследване на войната (ISW) признава, че не е ясно коя страна всъщност контролира коя част на Северодонецк.

ISW, която изготвя сводките си въз основа на различни открити източници, припомня, че вчера ръководителят на администрацията на Луганска област Серхий Гайдай заяви, че украинските части в Северодонецк са контраатакували и сега контролират половината от територията на града. Украинският журналист Юрий Бутусов, работещ на фронта, написа, че това не е вярно и украинците контролират само голяма промишлена зона в западната част на града и прилежащ квартал.

В допълнение към това украинският генерален щаб пише в брифинг в понеделник вечерта, че боеве се водят в източната част на Северодонецк - което предполагаемо би трябвало да означава, че западната и централната част са под украински контрол.

Британското разузнаване: Настъплението на Русия е в застой, а се нуждае от успех. Руснаците все още се опитват да обкръжат украинските части около Северодонецк, настъпвайки в тила им от север и юг, както и от района на Изюм и от Попасна, но настъплението им е спряло през последната седмица.

ISW посочва, че при улични боеве, каквито се водят от седмица в Северодонецк, като цяло е трудно да се разбере коя страна какво контролира.

В предишно обобщение обаче експертите на института, въз основа на изявленията на Гайдай, заключиха, че способността на украинските сили да контраатакуват успешно в Северодонецк може да означава намаляване на руската бойна мощ.

Тази сутрин Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна потвърждава, че руснаците продължават да атакуват украинските позиции в Северодонецк и по пътя, водещ към него, в селата Берестово и Нагорное. Атаките обаче са отблъснати в Нагорное, за Берестово не се дава информация.

От Лиман на юг и на запад руските войски не са напреднали през последните 24 часа. В доклада не се споменава нищо за превземането на Святогорск, който според руски източници е бил превзет.

В района на Изюм руснаците също не са напреднали повече от около 20 км на юг, към Славянск и Барвенково, и 21-25 км на запад и югозапад, към Лозова.

В южната част на Източния фронт, близо до Донецк и в Запорожка област, линията на съприкосновение е без промяна и няма опити за настъпление.

На границата на Херсонска и Николаевска област украинският генерален щаб пише, че противникът неуспешно се е опитал да контраатакува край селата Лозовое и Белая Криница на източния бряг на река Инхулец, южно от Давидов Брод.

Зеленски настоява войната в Украйна да не бъде забравяна

Зеленски настоява войната в Украйна да не бъде забравяна

Дори самите украинци забравят, че се води война, недоволства той

УНИАН тази сутрин съобщава за изтегляне на руските военни кораби от украинските брегове и възможност за отслабване на руската блокада на пристанищата. Руският флот е принуден да промени тактиката си в Черно море и да разчита повече на системите за брегова отбрана Bal и Bastion в окупираните Херсон и Крим, както и да подсили средствата си за противовъздушна отбрана на остров Змейна. Украинското министерство на отбраната вече съобщи, че руските войски са преместили допълнителни дивизиони за противовъздушна отбрана С-300 в Крим.

ЕС обвини Русия за продоволствената криза

ЕС обвини Русия за продоволствената криза

Русия използва хранителните доставки като "невидима ракета" срещу развиващия се свят, принуждавайки хората да изпадат в бедност