Около 800 души се крият в няколко бомбоубежища под химическия завод "Азот" в украинския Северодонецк, който беше обект на руски ракетни атаки.

"Там има местни жители, които бяха помолени да напуснат града, но те отказаха. Там също има деца, но не са много".

Това заяви пред Си Ен Ен Серхий Хайдай, началник на Луганската областна военна администрация.

Хайдай каза, че руски въздушен удар е ударил резервоар с азотна киселина във фабриката на Азот във вторник. Изображенията този ден показват гъст оранжев облак дим, който се издига от района.

"Слава Богу, нищо не заплаши хората, тъй като облакът се издигна и се премести веднага, няма смъртоносна опасност", каза Хайдай.

Британското военно разузнаване: Русия почти превзе Северодонецк

Британското военно разузнаване: Русия почти превзе Северодонецк

Руските сили обаче ще се нуждаят от тактическа пауза

Както се съобщава, руските войски се опитват да установят пълен контрол над Луганск и Донецк региони, но тази цел не е постигната досега.

Припомняме, че днес в традиционния си сутрешен анализ британското военно разузнаване обяви, че  Русия е установила контрол над по-голямата част от Северодонецк. Пътят към близкия град Лисичанск най-вероятно остава под украински контрол, но руските войски, благодарение на тежката концентрация на артилерия, продължават постепенното си настъпление, макар и с цената на значителни загуби.

Института за изследване на войната (ISW), позовавайки се на открити източници заяви, че руските сили са постигнали постепенни успехи северно от Славянск, но вероятно все още не са успели да установят контрол над пътя към Славянск и се опитват да напреднат към Лисичанск от юг и запад, за да избегнат необходимостта да форсират река Северски Донец от Северодонецк, но засега имат ограничени успехи.

Руските войски същевременно постигат постепенни успехи северно от Авдийвка.

Руските военни отново са обстрелвали Святогорската лавра в Донецка област. При нападението от 30 май са загинали трима монаси. Това съобщиха от Донецката епархия на Украинската православна църква.

ISW: Русия контролира 70 процента от Северодонецк, Украйна атакува в Херсонска област

ISW: Русия контролира 70 процента от Северодонецк, Украйна атакува в Херсонска област

Руските сили обстрелват и селища в Харковска област